Европейската комисия очаква от България да върне още 28,7 милиона

...
Европейската комисия очаква от България да върне още 28,7 милиона
Коментари Харесай

EK очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро от къщите за гости

Европейската комисия чака от България да върне още 28,7 милиона евро от евробюджета, получени за планове за къщи за посетители. Това заяви Кристина Бохман от дирекцията по земеделие на Европейска комисия по време на чуване в комисията по бюджетен надзор.

Останалата част от средствата, които подлежат на възобновяване, към този момент са върнати, сподели Борхман. Според нея българските управляващи сами са решили в новия бюджет на Европейски Съюз няма да има повече планове за къщи за посетители.

Извършени са 21 инспекции в 10 страни от Европейски Съюз, само че съгласно нея единствено в България има толкоз доста подозрения за нередности с евросредства, написа Българска национална телевизия.

Генералният шеф на службата за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) Виле Итала съобщи, че 746 къщи за посетители са получили над 103 милиона евро финансиране, 377 са били тествани и нито една от тях не извършва поставените цели за нашарване на икономическите действия на районно ниво и за откриване на работни места.

За 158 къщи е предложено евросредствата да бъдат върнати на Брюксел.

Според него българските управляващи са ревизирали 288 къщи и за 253 са открили нарушавания. За част от къщите към този момент е изнесъл периода за инспекция. Итала разяснява, че най-обезпокоителното е, че получатели на средствата са най-вече хора от локалната власт или политически персони.

Според Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) сходни срамни действия вредят на облика на цяла страна. Той предлага Европейска комисия и ОЛАФ да разработят способи за по-ранно засичане на нередности.

Цветелина Пенкова от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД/БСП) означи, че до момента в България няма наказани поради злоупотребите със средства за къщи за посетители.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР