Европейската комисия обяви във вторник първата процедура за заявяване на

...
Европейската комисия обяви във вторник първата процедура за заявяване на
Коментари Харесай

Брюксел обяви първата поръчка за общо купуване на газ

Европейската комисия разгласи във вторник първата процедура за заявяване на количества за общо пазаруване на природен газ през европейската платформа AggregateEU.

Европейски Съюз реши предишния октомври да прави общи поръчки на природен газ, с цел да притегли по-стабилни продавачи и да договаря по-ниски цени поради огромните количества. През декември Еврокомисията написа правилник, съгласно който най-малко 15% от запасите в хранилищата би трябвало да се обезпечават посредством общата платформа.

 Европейски Съюз се контракти за общи покупки на газ, съветският е изключен Европейски Съюз се контракти за общи покупки на газ, съветският е изключен

Сега фирмите, които желаят да вземат участие ще имат време до 2 май да заявят нужните им количества, след което поръчките ще бъдат обединени и оповестени на търг на международния пазар. След което участващите сдружения ще стартират договаряния с доставчиците по договорните условия за покупката и доставката на газа.

Комисията няма да играе никаква роля в тези договаряния. Първите съглашения за покупка се чакат преди лятото.

Занапред търговете ще бъдат устройвани на всеки два месеца в течение на една година.

Досега 76 сдружения са се записали за присъединяване в общите покупки, а 11 компания оферират да обезпечават услуги като централен покупател или като представител.

AggregateEU е механизмът на Европейски Съюз за сливане на търсенето на газ и за взаимни покупки. Той е основан като централна част на енергийната платформа на Европейски Съюз за подкрепяне на напъните на Европейски Съюз за отричане от съветския газ посредством замяната му с по-надеждни други доставки. Целта му е да се обезпечат задоволително доставки на газ и в същото време да се понижи рискът сдруженията да се състезават едно против друго за покупки на международния пазар.

Комисията е сключила контракт с доставчика на услуги Prisma European Capacity Platform GmbH за основаването на механизма за сливане и взаимни покупки посредством предпазена платформа в интернет. Платформата е налична за сдруженията от страните от Европейски Съюз и за договарящите страни от Енергийната общественост. Досега интерес за присъединяване са изразили Украйна, Молдова и Сърбия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР