Европейската комисия обяви началото на забраната за внос на четири

...
Европейската комисия обяви началото на забраната за внос на четири
Коментари Харесай

Влязоха в сила ограниченията на ЕС за зърното от Украйна

Европейската комисия разгласи началото на възбраната за импорт на четири типа зърно от Украйна в идващия съвсем един месец в пет страни членки на Европейския съюз, в това число България.

До 5 юни наранени са всички контракти, които занапред ще се подпишат за импорт и пренос на пшеница, царевица, семена от рапица и слънчоглед. Останалите страни са Полша, Унгария, Словакия и Румъния. За количествата, които към този момент са в петте страни, се не разрешава да бъдат освобождавани от хранилищата, митнически хранилища, свободни зони или пускани в преправка.

" Важни логистични проблематични места към момента остават. Всъщност инфраструктурата остава незадоволителна, с цел да се оправи с вълната в трафика, по-специално на границите сред Украйна и държавите-членки. Оборудване към момента е незабавно належащо и потенциалът е нищожен, което води до високи логистични разноски, до момента в който съществува също по този начин висок риск оборудванията за предпазване в засегнатите държави-членки бързо да запълнят потенциала си ", се споделя в известието.
 
" Следователно има належаща потребност от усъвършенствана съгласуваност посредством по-добро съгласуване на преноса, възстановяване на инфраструктурата и понижаване на общите логистични разноски, като по този метод се подсигурява, че пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовите семена с генезис от Украйна може да се придвижат по-дълбоко в Съюза и отвън него ".

За засегнатите артикули това напредване или директно прекосяване през изброените тези пет страни членки продължава чрез общ митнически директен режим. България, Унгария, Полша и Словакия са поели ангажимент да анулират едностранните си ограничения във връзка с пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе " и всички други артикули, идващи от Украйна ". Българският забранителен лист включваше над 20 артикули и артикули.

Унгария и Полша желаеха техните ограничаващи описи да работят до края на годината. Комисията споделя през днешния ден по този мотив, че е " подготвена да стартира оценка на ситуацията на пазара на Съюза за други чувствителни артикули според ускорената процедура за защитни ограничения, планувана в предлагането за нов правилник за самостоятелните търговски ограничения след влизането в действие на сегашния правилник. "

Освен това Еврокомисията е подготвена да наложи още веднъж оповестените превантивни ограничения след приключването на периода на тяхното деяние на 5 юни 2023 година, " до момента в който продължава изключителната обстановка ".

Ройтерс напомня, че има и спомагателен пакет за петте страни в размер на 100 мл. евро, които ще отидат за локални фемери.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР