Европейската комисия обяви днес, че дава на съд Полша, Унгария

...
Европейската комисия обяви днес, че дава на съд Полша, Унгария
Коментари Харесай

ЕК дава под съд Полша, Унгария и Чехия

Европейската комисия разгласи през днешния ден, че дава на съд Полша, Унгария и Чехия, тъй като не са приели на своя територия квотата от претенденти за леговище, избрана им от признатия преди две години проект на Европейски Съюз, съобщи АП.

Страните от съюза взеха решение през септември 2015 година да разпределят 160 хиляди бежанци, пребиваващи тогава в Гърция и Италия, сред останалите страни членки. Планът предвиждаше в трите страни да бъдат разселени общо 10 хиляди индивида, само че Полша и Унгария не одобриха нито един, а Чехия - единствено 12. Европейската комисия изиска пояснения, само че получи незадоволителни отговори и по тази причина отнесе въпроса към Съда на Европейски Съюз.

Мотивите в правосъдните искове са, че трите страни "остават в нарушаване на своите правни отговорности " и "не дават признаци, че ще допринесат за използването на решението за презаселване ". Планът за презаселване на бежанците бе признат с болшинство от гласовете на страните членки на Европейски Съюз, само че представителите на Будапеща, Варшава и Прага бяха срещу.

Чехия демонстрира податливост към компромис. Новоназначеният за министър председател Андрей Бабиш сподели през националната осведомителна организация ЧТК, че желае да договаря с Европейската комисия за да бъда спряна правосъдната процедура против страната.

Полша обаче е непреклонна - през днешния ден външният министър Витолд Вашчиковски съобщи, че позицията на полското държавно управление по отношение на мигрантите е непроменена. "Не сме съгласни с решението, препоръчано преди две години от Европейски Съюз ", сподели той, представен от АП. Полското министерство на външните работи заяви, че е сключило контракт с Европейската капиталова банка за разпределяне на 50 милиона евро помощ за страните под миграционен напън, основно Ливан, Йордания и Западния бряг, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

В настрана дело Европейска комисия ще съди Унгария поради два нейни закона - за промяната в статута на висшите образователни заведения и на неправителствените организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР