Европейската комисия обяви, че България е изпълнила част от 17-те

...
Европейската комисия обяви, че България е изпълнила част от 17-те
Коментари Харесай

ЕК отчете напредък за България. Мониторинговите доклади ще продължат до края на мандата на Юнкер

Европейската комисия разгласи, че България е изпълнила част от 17-те рекомендации от мониторинговия отчет от януари 2017 година в областта на правораздаването и вътрешния ред. Изпълнението на други рекомендации е в ход, заради което мониторингът ще продължи. Изразява се убеденост, че преди края на мандата на актуалната Европейска комисия механизмът за наблюдаване ще завърши.

В днешния отчет се преглежда напредъкът, маркиран през последната година и се правят оценка позитивно продължаващите старания и решителност на България в осъществяването на тези рекомендации. Комисията е уверена, че в случай че задържи актуалната позитивна наклонност, страната ще съумее да извърши всички оставащи рекомендации и надлежно оставащите индикатори. Това ще даде опция процесът по МСП за България да завърши преди края на мандата на актуалната Комисия — в сходство с насоката, изразена от ръководителя Жан-Клод Юнкер при започване на мандата му.

През дванадесетте месеца след последния отчет от ноември 2017 година България продължи да поставя старания за осъществяване на рекомендациите, отправени в отчета от януари 2017 година, показва Европейска комисия. Комисията смята, че няколко рекомендации към този момент са изпълнени, а редица други са напълно покрай стадия на осъществяване. Въз основа на това три от шестте индикатора (за независимостта на правосъдната власт, законодателната рамка и проведената престъпност) могат да се смятат за краткотрайно прекъснати . От Комисията се изисква наблюдението да продължи, с цел да се удостовери тази оценка, защото в някои случаи дейностите са в ход.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс съобщи: „ В отчета се регистрира, че България продължава да отбелязва постоянен прогрес в осъществяването на окончателните рекомендации, които отправихме през януари 2017 година Тези промени са нужни за ефикасната битка с корупцията и проведената престъпност. Убеден съм, че в случай че актуалната положителна тенденция продължи и в случай че напредъкът се резервира трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде завършен преди края на мандата на актуалната Комисия “.

Комисията има вяра, че България ще продължи напъните си за промени и ще бъде в положение да извърши всички оставащи рекомендации. Тя ще продължи да следи от близко напредъка и ще направи спомагателна оценка на постигнатите резултати преди края на сегашния си мандат. Комисията чака, че с това процесът по МСП за България ще бъде завършен. За да реализира тази цел, България се приканва да продължи да следва актуалната позитивна наклонност, ориентирана към осъществяването на всички оставащи рекомендации.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР