Европейската комисия не е взела решение по питането от страна

...
Европейската комисия не е взела решение по питането от страна
Коментари Харесай

ЕК опроверга: Няма решение на Брюксел, че договорите с американските ТЕЦ са държавна помощ и трябва да бъдат прекратени


Европейската комисия не е взела решение по питането от страна на избрани среди в България дали дълготрайните контракти с двете американски централи – Топлоелектрическа централа „ AES Гълъбово “ и Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “ съставляват непозволена държаавна помощ и това постанова тяхното преустановяване в къси периоди.Питането беше отправено преди няколко години под натиска на работодателски организации и групи политици посредством Министерството на финансите. През предходната година от Европейска комисия към този момент дадоха отговор на наш въпрос по тематиката, че се прави инспекция, без да изрази отношение по въпроса.

През миналата седмица обаче бе поднновена офанзивата против двата най-модерни, ефикасни и производителни Топлоелектрическа централа в комплекса Марица Изток, в България и на Балканите. Валентин Николов, сегашен началник на енергийната комисия в Парламента, разгласи, че договорите за двете централи ще бъдат прекъснати и има решение за това от Европейската комисия. Представители на работодателски организации даже оповестиха, че Министерството на финансите към този момент разполага с това решение на Европейска комисия и е готово да предприеме дейности за преустановяване на договорите..

Финансовият министър се включи с изказване, че инвестицията в Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " към този момент се е изплатила и това е съображение за неотложно преустановяване на контракта. Министърът изясни, че казусът с Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " не е подобен, само че и там ще се търси преустановяване. Горанов не удостовери, само че и не отхвърли изказванията, че Европейска комисия са изпратили решение до ведомството, съгласно което договорите съставляват нерегламентирана държавна поддръжка и би трябвало да бъдат прекъснати..

Валентин Николов също акцентира, че финансовият министър има решение по какъв начин предварително да бъдат прекъснати дълготрайните контракти. В момента МФ води договаряния с централите и се пробва да реализира съглашение. Но договорите ще бъдат прекъснати без значение дали централите са съгласни или не, съобщи неотдавна Николов.

Всичко това стана мотив от 3e-News още веднъж да изпратим съответни въпроси до Европейската комисия - завършила ли е инспекцията на Европейска комисия по съвместимостта на договорите с европйското законодателство и в случай че е завършила, какво е съответното мнение на Брюксел по въпроса. А също изпращала ли е Европейска комисия публично решението си по проблема с американските Топлоелектрическа централа на българските управляващи.

Комисията е получила няколко недоволства по отношение на хипотетичното даване на държавна помощ за две електрически централи (Марица 1 и Марица 3). Понастоящем Комисията прави оценка тези недоволства. Комисията е в контакт с българските управляващи., гласи отговорът на Европейска комисия, който ни е изпратен от GIULIA ASTUTI, Press Officer for Competition .


В същия отговор е добавено, че Европейска комисия не е взела публично решение за това дали въпросните ограничения съставляват държавна помощ по смисъла на разпоредбите на Европейски Съюз.

Да се показва мечтаното за фактически е желан прийом измежду българските ръководещи и политици. В случая обаче става въпрос за много жестоко изкривяване на истината и илюзия на българското общество - прави се опит да се прикрие зад несъществуващо решение на Европейска комисия желанието на избрани бизнес среди и техните лобисти да бъдат прогонени последните огромни интернационалните вложители от страната. Нарочените за " неприятни " и " скъпи " американски централи създават над 30% от електрическата енергия в страната, покриват със студения си запас пиковете в потреблението през студените месеци и избавят от срив електроенергийната система на страната, макар че и други централи получават стотици милиони лв. за това, без да извършват отговорностите си. А цената на тока на американските Топлоелектрическа централа е в пъти по-евтин от този на множеството ВЕИ съоръжения, по-евтин е и от електрическата енергия от други термични централи в страната, за които обаче никой не приказва.

Истината е, че договаряния с американските централи се водат от много време и те са склонни да преминат към пазарен модел, само че договорката да бъде равнопоставена и да не води до загуби при никоя от страните - нито за страната, нито за вложителите. Тук би трябвало да напомним, че договорите са подписани след договаряния с интернационалните банки, които са финансирали инвестицията при изискванията и гаранциите на тези договории. Те също имат думата при договарянията за предварително преустановяване на договорите. От двата Топлоелектрическа централа от дълго време сочат, че би трябвало да се промени сегашната процедура за възнаграждение на разполагаемост, което значи доста пари да се заплащат от страната, само че в случай че мощностите не бъдат включени, последици няма. Да си напомним, че това се случи през зимата на 2017 година, когато на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и Марица 3 им " замръзнаха въглищата " и не включиха аварийните мощности, само че не върнаха получените милиони. А американските Топлоелектрическа централа работиха нонстоп на цялостна мощ, с цел да спасят срив на системата. От двете централи предлагат въвеждане на европейската процедура за търговия с потенциали, което подсигурява пазарен метод при обезпечаването на нужните мощности.

Това би било и първа стъпка към излизането на двата американски Топлоелектрическа централа само че пазара. Следващите могат да се договорят на правилото на взаимната полза. Вместо това от време на време се провеждат офанзиви против американските Топлоелектрическа централа и се стартира тезата, че договорите би трябвало да бъдат прекъснати силово и едностранно от страна на българската страна. Да се върви в тази посока е рисково, тъй като следва съд и заплащане на големи неустойки от страната, т.е. от българските денъкоплатци.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР