Европейската комисия направи днес първа отстъпка, за да успокои протестиращите

...
Европейската комисия направи днес първа отстъпка, за да успокои протестиращите
Коментари Харесай

Под натиска на земеделските протести Брюксел отложи приемането на по-строги правила

Европейската комисия направи през днешния ден първа отстъпка, с цел да успокои протестиращите в Западна Европа фермери. Брюксел предлага да се отсрочи въвеждането на условието фермерите да държат 4 % от обработваемата земя като непроизводствени площи. Това е едно от новите условия на Европейски Съюз, с цел да могат селскостопанските производители да се възползват от евросубсидии. През последните дни редица европейски водачи, измежду които френският президент Еманюел Макрон и белгийският министър председател Александър Де Кро, настояха Европейската комисия да предприеме ограничения в отговор на всеобщите аграрни митинги в Европа.



За да могат да получават европейски аграрни дотации, фермерите би трябвало да дават отговор на девет условия, свързани с запазване на околната среща и битката с климатичните промени. Едно от тях е точно правилото върху 4 % от обработваемата си земя да не се отглеждат никакви култури. Целта е по този метод да се подтиква биоразнообразието. Днес Европейската комисия реши да отсрочи въвеждането на това изискване.

Вместо да държат 4 % от своята обработваема земя като угар или непродуктивна повърхност, земеделските стопани от Европейски Съюз, земеделските стопани ще могат да отглеждат междинни култури, които да служат като фураж за животни или за биооторяване.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели:

„ Земеделските производители са гръбнакът на продоволствената сигурност на Европейски Съюз и сърцето на нашите селски региони. Трайният ангажимент на Комисията се извършва посредством нашия бюджет за обща селскостопанска политика на стойност 386,7 милиарда евро, който оказва помощ за стабилизиране на приходите на европейските фермери, като в същото време възнаграждава напъните им във връзка с климата и устойчивостта. Днешната мярка предлага спомагателна еластичност на фермерите във време, когато те се оправят с голям брой провокации. Ще продължим да се ангажираме с нашите фермери, с цел да подсигуряваме, че ОСП реализира верния баланс сред това да дава отговор на техните потребности, като в същото време продължава да доставя публични богатства за нашите жители ”.



Еврокомисията одобри през днешния ден и друго значимо решение, обвързвано със земеделците в Европейски Съюз. Брюксел удължи с една година безмитният импорт и анулацията на квотите за артикули от Украйна и Молдова. Облекченията бяха въведени през 2022 година и като част от поддръжката за украинската стопанска система, която тежко пострада от войната с Русия.

За да отговори на терзанията, свързани със забележителното нарастване на вноса на някои селскостопански артикули от Украйна в Европейски Съюз през 2022 година и 2023 година, Брюксел предлага въвеждането на предпазен механизъм, който да подсигурява, че могат да бъдат подхванати бързи коригиращи дейности при положение на обилни разстройства на пазара на Европейски Съюз или на пазарите на една или повече държави-членки.



За най-чувствителните артикули – птиче месо, яйца и захар – се планува спешна спирачка, която би нормализирала вноса при междинните размери на импорт през 2022 година и 2023 година Това значи, че в случай че вносът на тези артикули надвишава тези размери, митата ще бъдат наложени още веднъж, с цел да се подсигурява че размерите на вноса не надвишават доста тези от предишни години.

Общият импорт в Европейски Съюз от Украйна възлиза на 24,3 милиарда евро през 2023 година, а за 2021 година - преди началото на войната - е бил 24 милиарда евро, демонстрират данните на Европейска комисия. Вносът от Молдова се е нараснал от 1,8 милиарда евро през 2021 година, до 2,6 милиарда евро през 2022 година


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР