Европейската комисия наложи днес на Google глоба от 1,49 милиарда

...
Европейската комисия наложи днес на Google глоба от 1,49 милиарда
Коментари Харесай

ЕК глоби Google с близо 1,5 милиарда евро


Европейската комисия наложи през днешния ден на Гугъл санкция от 1,49 милиарда евро за злоупотреби при рекламата онлайн. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер означи, че това е третата санкция, която Европейска комисия постанова на сдружението, съобщи Българска телеграфна агенция.

В известие на Европейска комисия се разяснява, че Гугъл злоупотребява с пазарното си предимство, като постанова ограничавания в контракти със уеб сайтове. По силата на тези ограничавания не се разрешава на икономическите противници на G

oogle да слагат реклами в електронните страници, влезнали в договорни връзки с търсачката.

Уточнява се, че Гугъл държи 90 на 100 от рекламния пазар при търсачките и 75 на 100 от пазара на търсачките, вградени в уеб страниците. При потреблението на тези вградени търсачки също се демонстрират резултати, които съдържат реклама. Според известието измежду засегнатите от този метод са Maicrosoft и Yahoo.

Според Европейска комисия Гугъл е в господстващо състояние на пазара най-малко от 2006 година и това е във щета за останалите сдружения в тази област, както и за потребителите. Наложената през днешния ден санкция се равнява на 1,29 на 100 от международния оборот на Гугъл за предходната година. Всяко сдружение в Европейски Съюз има правото да заведе личен иск против Гугъл за претърпени вреди. Допълва се, че от Гугъл са прекратили несъвместимата с правото на Европейски Съюз активност след гледище на комисията преди три години.

Европейска комисия санкции Гугъл през 2017 година с 2,24 милиарда евро поради това, че дава преимущество на личните си реклами в търсачките за покупки. Миналата година комисията наложи санкция от 4,34 милиарда евро на сдружението за предоставяне на преимущество още веднъж на личните си резултати при търсене с мобилната операционна система Android.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР