Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС

...
Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз документ, в който се обрисуват първите вероятни дейности за понижаване на административната тежест върху земеделските стопани.

В документа, който ще бъде разискван с страните членки на идното съвещание на Съвета по селско стопанство и риболовство на 26 февруари, са изброени редица краткосрочни и средносрочни ограничения, които могат да бъдат подхванати. Това ще послужи като основа за полемики и взаимни дейности с страните от Европейски Съюз.

През март Комисията ще стартира онлайн изследване, ориентирано директно към земеделските стопани. Тази целева консултация ще помогне да се открият техните съществени източници на безпокойствие и да се схванат източниците на административна тежест и трудност, произлизащи от разпоредбите на ОСП, както и от други правила на Европейски Съюз за храните и селското стопанство в Европейски Съюз, и тяхното използване на национално ниво. Това изследване ще даде още през лятото по-ясна картина на главните административни спънки, които земеделските стопани възприемат и пред които са изправени.

Освен това належащо събиране на доказателства Комисията предлага краткосрочни и средносрочни ограничения, които биха могли да доведат до известно облекчение както за земеделските стопани, по този начин и за националните администрации, които съставляват първото звено за контакт за земеделските стопани и дават отговор за ръководството и изплащането на средствата от Европейски Съюз.

Първо, Комисията предлага да се опростят някои от условията за обязаност с условия, които земеделските стопани в Европейски Съюз би трябвало да съблюдават. Наборът от съществени стандарти, наричани ДЗЕС (добро земеделско и екологично състояние), които всички аграрни стопани би трябвало да съблюдават, с цел да получат подкрепяне по ОСП, се оказа сложен за използване при избрани условия.

Комисията към този момент предприе дейности, като даде за 2024 година отчасти освобождение от разпоредбите за земята, оставена под угар, така наречен ДЗЕС 8. Сега Комисията предлага да се трансформират разпоредбите за първия стандарт (ДЗЕС 1), който постанова условие за поддържане на непрекъснато затревените площи в Европейски Съюз постоянни от референтната 2018 година насам. Съгласно това условие някогашните животновъди с огромни пасища, принудени да преминат към произвеждане на полски култури заради разстройства на пазара в бранша на месото и млечните артикули, могат да бъдат приканени да преобразуват още веднъж обработваемата си земя в непрекъснато затревени площи. Това обвързване би могло да докара до загуба на приходи за съответните аграрни стопани.

Комисията предлага тези правила да бъдат променени доникъде на март, с цел да се подсигурява, че се вземат поради структурните промени, породени от преориентирането на пазара и намаляването на добитъка, като се подсигурява, че земеделските стопани няма да бъдат глобени в работата си, и да се спомогне за понижаване на тежестта, защото по-малко площи ще би трябвало да бъдат наново преобразувани в непрекъснато затревени площи.

Комисията също по този начин ще направи обзор на това кои селскостопански практики могат да бъдат вероятни през чувствителни интервали при осъществяването на задължението за покриване на почвите според ДЗЕС 6. Комисията също по този начин предизвиква всички заинтригувани страни да споделят мнението си по отношение на административната тежест, която може да бъде обвързвана с Директивата за нитратите. Това може да се направи посредством онлайн публичната консултация, която ще се организира до 8 март 2024 г.

Второ, Комисията предлага да се опрости методологията за някои инспекции за понижаване на броя на визитите в земеделските стопанства от националните администрации с до 50 %. Тази мярка дава отговор директно на настояванията на страните членки. Комисията предлага да се рационализира и обясни по какъв начин да се прави оценка качеството на системата за мониторинг на площта. Последното е система, учредена на автоматизиран разбор на сателитни изображения от „ Коперник “, чиято цел е да се понижат инспекциите в земеделските стопанства, да се помогне на земеделските стопани да заобикалят неточности и да се постановат наказания, както и да се улесни докладването. С по-малко визити на администрацията за ръководство земеделските стопани ще разполагат с повече време, с цел да се посветят на главната си работа.

В своя документ Комисията загатва и спомагателни средносрочни ограничения, които могат да облекчат тежестта за земеделските стопани, изключително за по-малките аграрни стопани, и може да обмисли предлагането на промени в този смисъл в главните регламенти за ОСП, контрактувани от Европейския парламент и Съвета през 2021 г.

Едно от предложенията може да бъде освобождението на дребни стопанства с повърхност под 10 хектара от надзор, обвързван със спазването на условията за предварителни условия (ДЗЕС). Това освобождение би опростило доста ежедневната работа на дребните аграрни стопани, които съставляват 65 % от бенефициерите по ОСП, като в същото време ще се запазят упоритостите на ОСП в региона на околната среда, защото дребните стопанства обгръщат едвам 9,6 % от площите, получаващи подкрепяне по линия на ОСП. Освен това, в случай че главните регламенти бъдат изменени в средносрочен проект, би могло да се преразгледа ДЗЕС 8 по отношение на оставената под угар земя, ДЗЕС 7 по отношение на сеитбооборота и ДЗЕС 6 по отношение на почвената завивка, с цел да се понижи в допълнение тежестта за земеделските стопани.

Успоредно с това Комисията ще улесни обмена на най-хубави практики за опростяване от страна на страните членки сред другите съответни органи за съдействие (т.е. експертни групи, комитети и други).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР