Европейската комисия и Съветът на ЕС бързо да обсъдят мерки

...
Европейската комисия и Съветът на ЕС бързо да обсъдят мерки
Коментари Харесай

Държавите-членки сами да се борят със скъпия ток, реши ЕС

Европейската комисия и Съветът на Европейски Съюз бързо да обсъдят ограничения за предложение на сила на търпими цени за семействата и фирмите. За това се оповестиха водачите от Европейски Съюз след часове диалози на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък, написа в. “Политико ”.

Въпреки апела след срещата, на която участва и президентът Румен Радев, ръководителите на 27-те членки насилствено признаха, че най-малко в кратковременен проект скокът на цените е най-много въпрос, който националните държавни управления би трябвало да ръководят сами — основно посредством понижаване на налозите и таксите и посредством предложение на дотации на жители, нуждаещи се от помощ. Така темата приключи без единодушие за общи действия спрямо енергийната криза.

Ръководителите обаче насочат зов за бързо обсъждане на средносрочни и дълготрайни ограничения, които да покачат устойчивостта на енергийната система на общия енергиен пазар, да дадат сигурност на доставките и поддръжка на прехода към климатичен неутралитет. Също по този начин те желаят Еврокомисията да изследва действието на енергийния и газовия пазар, както и системата за търговия с излъчвания, след което да даде оценка дали някои търговски практики не се нуждаят от спомагателни регулации.

Дългосрочните ограничения са по-спорни, като страните са разграничени по отношение на дейностите, които Европейски Съюз би трябвало да предприеме, с цел да се защищити от бъдещи скокове на цените, означават специалисти.

Още преди срещата на върха, която бе 107-а подред и последна за канцлера на Германия Ангела Меркел, тя прикани за рационален метод към дебата за възходящите разноски за сила. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на собствен ред разгласи, че защото блокът внася 90% от своя газ – огромна част от него от Русия – “това ни прави уязвими ”.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш прикани сътрудниците си да се откажат от концепцията, че в миналото могат да прекратят зависимостта си от Русия като главен снабдител на природен газ.

“Забравете да станете самостоятелни от Русия, това в никакъв случай няма да се случи ”, споделил Бабиш съгласно посланик, осведомен с диалога.

Чешкият министър председател добави, че някои страни от Европейски Съюз са позволили неточност, като са подлагали на критика немския газопровод “Северен поток 2 ” с Русия, и съобщи, че Унгария е в релативно по-добра позиция от доста други страни с помощта на 15-годишен контракт с Москва.

По гледище на Полша, Испания и Чехия в декларацията на срещата на върха беше включен откъс, в който се споделя, че Европейски Съюз би трябвало да ревизира дали има потребност от контролиране против избрани търговски практики при търговията със документи за CO2 (въглероден диоксид). Причината за това е съмнението, че спекулантите покачват цената на CO2 още повече.

На Европейския съвет не е било реализирано единодушие и във връзка с включването на нуклеарната сила във опциите за развиване при зелен преход. В заключенията на съвета се отбелязва, че Европейската капиталова банка би трябвало да изследва опциите за вложения в зеления преход, с цел да се отговори на климатичните упоритости на Европа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР