Европейската комисия глоби държавния Български енергиен холдинг със 77 млн.

...
Европейската комисия глоби държавния Български енергиен холдинг със 77 млн.
Коментари Харесай

БЕХ глобен за милиони, но страната ни остава със защитена енергийна сигурност

Европейската комисия санкции държавния Български енергиен холдинг със 77 млн. евро . Причината е блокиране на достъпа на съперници на „ Булгаргаз” до газовите ни тръби.
Мотивът на Брюксел, е че в продължение на пет години на пазара на синьо гориво не са съперници, което не е и в полза на потребителите.
€77 млн. санкция за БЕХ от еврокомисията Брюксел наказа държавния холдинг поради отрязания достъп до газовата инфраструктура
Според Европейска комисия БЕХ и дъщерните му газови сдружения са злоупотребили с позициите си , като не са позволили други компании до употребяват газопреносната мрежа.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Години наред българските консуматори на природен газ са били лишени от опция за избор на снабдители, защото БЕХ е отказвал да даде достъп до своята газова инфраструктура на други снабдители на газ на едро. С днешното решение ще насърчим развиването на отворен и конкурентен енергиен пазар в интерес на потребителите в България, в сходство с задачите на Енергийния съюз”, декларира отрасловият еврокомисар Маргрете Вестегер.
Снимка: btvnovinite.bg
Производството тече от години след тъжба на „ Овергаз” . bTV потърси позиция на сдружението , само че от там нямаха коментар .

С днешна дата енергийният министър Теменужка Петкова изясни, че след доста диалози не се е стигнало до съглашение с комисията , тъй като България е трябвало да отбрани националната си сигурност и не е била ската да одобри всяко изискване за отбягване на санкцията. Страната ни не е била съгласна „ Булгартрансгаз” да бъде приватизиран и в него да влезе непознат оператор.
Теменужка Петкова за санкцията на БЕХ: Европейска комисия желаеха да се приватизира „ Булгартрансгаз ” Според енергийният министър това заплашва енергийната и националната ни сигурност
Това за българското държавно управление е алена линия, която не можем да прекрачим, тъй като инфраструктурата на „ Булгартрансгаз” е директно обвързвана с нашата енергийна сигурност и директно обвързвана с нашата национална сигурност. Ние взаимни отстъпки с нашата енергийна сигурност не можем да вършим. Затова отказахме сходен вид и не постигнахме единодушие с Европейска комисия.”, добави Петкова.

Според Петьо Иванов, който е изпълнителен шеф на БЕХ, българският консуматор не е понесъл никакви негативи от твърдяната от Европейска комисия за корист с доминантно състояние. " Знаете, че секторът е мощно контролиран и цените се утвърждават от КЕВР. Много постоянно Булгаргаз е предложил доставката на природен газ на цени под себестойността му ", добави той.

България има три месеца да заплати санкцията. Още няма решение дали ще апелира. Теменужка Петкова добави, че ще поеме политическата отговорност за наложената санкция и посочи, че тя е можело да бъде по-висока – 330 млн. евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР