Европейската комисия (ЕК) ревизира и ще премахне част от ограниченията

...
Европейската комисия (ЕК) ревизира и ще премахне част от ограниченията
Коментари Харесай

ЕК ревизира ограничения в производството и търговията на свинско месо в пет области в България

Европейската комисия (ЕК) ревизира и ще отстрани част от рестриктивните мерки при производството и търговията на прасета и свинско месо за пет области в Република България, наложени заради разпространяването на болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Това са областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна.

Базирайки се на високите резултати в битката с АЧС при домашни прасета през 2019 и 2020 година, оценени позитивно при одитите, осъществени от Европейска комисия, последният от които през ноември 2020 година, Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) неколкократно излага пред комисията мнение, че правилата на до момента настоящата регионализация не следва повече да се ползват за всички наранени области.

Поредното искане Агенцията насочи през февруари т.г. То беше прегледано на среща на Постоянния комитет към Европейска комисия на 15 и 16 март, на която страните членки гласоподаваха „ за " проверка на Решение за осъществяване на Европейска комисия 2014/709. По този метод Европейска комисия почете настояването и като първи стадий в този развой ревизира и понижава рестриктивните мерки за петте области в България и община Аксаково.

Комуникацията сред БАБХ и Европейска комисия във връзка с останалите области продължава.

България прецизно съблюдава Решение за осъществяване на Европейска комисия 2014/709, в което са написани разпоредбите за търговия със свинско месо и артикули от свинско месо от страни, установили и докладвали случаи на АЧС при домашните прасета. Съгласно Решението територията на Северна България, областите Благоевград, Кърджали и Област София бяха категоризирани като зони от Част III (региони, в които е открита поява на АЧС както при домашни, по този начин и при диви свине). Останалата част от територията на страната е зонирана като Част II (констатирано заболяване единствено при диви свине). Целта на регионализирането и въведените ограничавания в териториите от Част III е да се предотврати разпространяването на АЧС и да се отбрани единният пазар и интернационалната търговия на Европейски Съюз.

С новото регионализиране от Част III в Част II свиневъдите от областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, Област София и общ. Аксаково ще могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, създадени от локалните ферми, в Европейски Съюз.

Напомняме, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния бранш. Месото, създадено и добито в райони, в които вирусът е бил открит, е изцяло безвредно за консумация от индивида.

Към момента свинското месо с генезис от български свинеферми свободно.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР