Европейската комисия (EK) разследва сделката, която дава на Булгаргаз“ достъп

...
Европейската комисия (EK) разследва сделката, която дава на Булгаргаз“ достъп
Коментари Харесай

ЕК стартира проверка на газовата сделка между България и Турция

Европейската комисия (EK) проверява договорката, която дава на „ Булгаргаз “ достъп до доставки на газ през Турция, оповестява порталът ICIS, като се базира на публично писмо на комисията.

Разследването е стимулирано от вероятни нарушавания на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията.

В писмото, изпратено по-рано този месец, Генерална дирекция " Конкуренция " на Европейски Съюз желае от " Булгаргаз " да изпрати обстоен лист с документи, в това число информация, обвързвана със съглашения за доставка с турския оператор BOTAS и запазване на потенциал на турско-българската граница.

Освен това тя желае от българския газов оператор да изпрати информация за договорите, които са подписани или са в развой на договаряне, при които той може да работи като извънреден представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в Европейски Съюз.

Разследването идва на фона на опасенията, че " Булгаргаз " може да е единственото сдружение в Европейски Съюз, което има достъп до природен газ посредством турската инфраструктура и евентуално да работи като медиатор за газ, обезпечен в Турция и доставен в района.

Когато съглашението е оповестено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на сила показва опасения за вероятни нарушавания на разпоредбите за конкуренция.

„ Българското държавно управление, образувано след парламентарните избори през април, също разпореди следствие на договорката за доставка като част от по-широк обзор на работата на предходната служебна администрация с претекста, че липсва бистрота и че тя ще коства на страната милиарди “, написа още ICIS, като добавя, че към момента няма отговор на настояванията им за коментар, изпратени до “Булгаргаз “.

Споразумението, годно за период от 13 години, разрешава на „ Булгаргаз “ и BOTAS да си поделят дневния потенциал на граничния пункт Малко Търново. Преди това междусистемната връзка се употребява за доставка на съветски газ за Турция по Трансбалканския газопровод през България.

По силата на съглашението „ Булгаргаз “ може да внася полутечен природен газ в Турция и да изтегля сходно количество регазифициран газ от граничната точка. В същото време BOTAS може да инструктира „ Булгаргаз " да доставя втечнения природен газ в турски терминали или на други места в Европа.

Освен това турската компания може да изиска от „ Булгаргаз " да резервира потенциал през българската газопреносна система за личните си експортни потребности - или за България, или за доставка на количества за прилежащи страни като Румъния, Сърбия или Гърция.

Делян Добрев, ръководител на парламентарната енергийна комисия, удостовери пред BTV, че такова следствие има, уточнявайки, че по негова информация то е почнало преди няколко месеца.

През последните седмици BOTAS разгласи редица нови съглашения за доставка, в това число с купувачи в Унгария, Румъния и Молдова. Очаква се размерите да минават директно през България.

Повишаване на директните такси

Новината за следствието на Европейска комисия идва и на фона на оповестеното преди дни от българското държавно управление повишение на директните такси за съветския газ. Според изчисленията това би трябвало да прибави към държавната хазна още 3 милиарда лв., само че в това време то провокира остри реакции от Унгария и Сърбия.

Решението, което оскъпява природния газ за Сърбия и Унгария с 20 лв. на мегаватчас, е оповестено в Държавен вестник в петък и предпазено от премиера Николай Денков, който показва, че България има цялостното право да наложи това покачване на таксите.

" Всъщност таксата, която ние въведохме, основава опция за същинска конкуренция сред течния природен газ от разнообразни източници и газа, който идва от Русия “, показва министър председателят Денков, представен от Българска национална телевизия.

В момента цената на синьото гориво в Европа се търгува за малко над 94 лева, тъй че в допълнение оскъпяване от близо 20 лева е сериозен скок.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР