Европейската комисия (ЕК) представи вчера свой проект за реформа на

...
Европейската комисия (ЕК) представи вчера свой проект за реформа на
Коментари Харесай

Брюксел излезе с предложения за реформа на Шенгенската зона

Европейската комисия (ЕК) показа през вчерашния ден собствен план за промяна на Шенгенското пространство за свободно придвижване, предопределен да ограничи контрола по вътрешните граници за опазване на единния пазар, като в същото време дава отговор частично на опасенията на страните членки по отношение на миграционните придвижвания.

" Както всички триумфи, Шенген би трябвало да бъде укрепен, с цел да се оправи с многото провокации ", означи заместник-председателят на ек Маргаритис Схинас, представяйки предлагането.

Въпреки че Шенген по принцип е пространство на свободно придвижване без надзор на вътрешните граници сред 26 страни (22 страни от Европейски Съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария), няколко възвърнаха инцидентни инспекции на самоличността през последните години, след миграционната рецесия от 2015 година и терористичната опасност. По-наскоро рестриктивните мерки за придвижване, наложени от страни членки за битка с COVID-19, в допълнение фрагментираха това пространство.

Предложението на Европейска комисия отваря опцията страна членка да арестува мигрант в нередовна обстановка в гранична зона и да го трансферира в прилежащата страна членка, през която е дошъл, вместо да би трябвало да го изпраща назад в страната му на генезис, както е сега. Но при две условия: че мигрантът е хванат като част от полицейска интервенция, осъществена взаимно от двете страни, или че има съглашение за реадмисия сред тези две страни, което Комисията в този момент предизвиква.

Като позволява тази процедура в тези гранични зони, Европейска комисия желае да избегне, доколкото е допустимо, инспекции на самата граница, които нарушават вярното действие на вътрешния пазар и свободното придвижване на хора и артикули.

Освен това, в случай че тези инспекции бъдат възобновени, в случай че те продължат повече от 18 месеца, Европейска комисия ще би трябвало да издаде мнение по отношение на тяхната пропорция. Не става дума за " без несъгласие ", сподели Илва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи. " Колкото повече се удължава контролът, толкоз повече (страната членка) ще би трябвало да спори, демонстрирайки, че са обмислили различни ограничения и за какво те не са задоволителни ", добави тя.

Европейската комисия също желае да извлече уроците от пандемията, като направи по-рестриктивно координирането на рестриктивните мерки за достъп на пасажери от трети страни, взети по външните граници на Шенгенското пространство, с цел да се борят против разпространяването на вируса. Например, когато става въпрос за възбрана на влизане на пътуващи от изключително наранени региони или подлагането им на задължението да показват документ за ваксина или негативен PCR тест.

Това хармонизиране е належащо, с цел да се избегнат още веднъж вътрешните контроли в Шенген, защото един път въведен в блока, на доктрина пасажерът може да се движи там свободно. В новата рамка, препоръчана от Брюксел, координацията ще бъде под обвързващо решение на Съвета, който съставлява Двадесет и седемте.

Европейската изпълнителна власт също по този начин желае да отговори на инструментализирането на обстановката на мигранти от трета страна, както неотдавна в тази ситуация с Беларус, упрекната, че е провела идването на бежанци на нейна територия, които по-късно се пробват да влязат в Европейския съюз.

За да даде опция на държавите-членки да се оправят с този сюжет, както неотдавна направи за Полша, Литва и Латвия, изправени пред идващи мигранти, Комисията предлага изключителни процедури за леговище, по-специално посредством удължение на периодите за вписване на молбите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР