Европейската комисия (ЕК)остави в сила предложението си за орязване с

...
Европейската комисия (ЕК)остави в сила предложението си за орязване с
Коментари Харесай

ЕК потвърди препоръката си за замразяване на 7,5 млрд. от еврофондове за Унгария

Европейската комисия (ЕК)остави в действие предлагането си за орязване с 65% парите от еврофондовете за доближаване по три кохезионни стратегии за Унгария. Става дума за 7,5 милиарда евро .

Предложението би трябвало да бъде гласувано на 19 декември от Съвета на Европейски Съюз, като с цел да бъде признато е нужно квалифицирано болшинство.

През 2020 година Европейски Съюз за първи път обвърза европейските фондове с използването на върховенството на закона в страните членки. Унгария стана първата страна в 27-членния блок, която би трябвало да промени законодателството си, с цел да не загуби милиарди евро финансиране.

През септември тази година Европейска комисия предложи въпросните над 7 милиарда да бъдат спрени. Като причина бяха посочени минусите на унгарската система за публични поръчки.

Сега Европейска комисия стимулира позицията си с това, че въпреки унгарските управляващи да са подхванали избрани стъпки, към момента остават подозренията, че евросредства може да бъдат употребявани в прорез с европейските правила. А това е опасност за бюджета на Европейски Съюз.

Освен това Будапеща не е съумяла да приложи до крайния период 19 ноември нужните 27 ограничения , контрактувани съгласно обвързващия механизъм. Сред тях да вземем за пример е въвеждане на правосъден контрол над решенията на прокуратурата.

Еврокомисията обаче реши да поддържа националния проект за възобновяване и резистентност на Унгария, защото в него са включени основни ограничения за самостоятелност на правосъдната система и отбраната на европейския бюджет. Условието да стартират заплащания обаче е да бъдат изпълнени 27-те така наречен " супер ограничения ". Предвидената сума е 5,8 милиарда евро.

" Когато стане допустимо средствата да бъдат отпуснати, те ще послужат в това число за понижаване на зависимостта на Унгария от вноса на горива ", сподели зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис.

За над 10 години ръководство Виктор Орбан ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и дамите, подчини съдилища, медии, неправителствени организации и университетски среди. А през 2018 година следствие на Ройтерс откри, че той насочва средства за развиване на Европейски Съюз към свои родственици и другари. Според правозащитни организации това е довело до замогване на вътрешния му кръг и му е помогнало да задържи властта си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР