Европейската комисия (ЕК) не вижда напредък по законодателството, свързано с

...
Европейската комисия (ЕК) не вижда напредък по законодателството, свързано с
Коментари Харесай

ЕК все още вижда политическо влияние над ВСС и липса на присъди за корупция в България

Европейската комисия (ЕК) не вижда прогрес по законодателството, обвързвано с активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС) и политическото въздействие над съвета, както и при определянето на неговия състав.

За следващ път Брюксел отбелязва и неналичието на влезнали в действие присъди за корупция по високите етажи на властта.

Това се отбелязва в новия, четвърти подред годишен на комисията за върховенството на закона в Европейския съюз (ЕС), оповестен в сряда. В частта за България Европейска комисия въпреки всичко регистрира прогрес по някои от рекомендациите,.

Според европейските специалисти България показва прогрес по въпроса с състезанията за повишение на съдии и за отбягване на дълготрайно им командироване, сочи отчетът.

Европейска комисия регистрира прочут прогрес и при ограниченията против корупцията в държавната администрация, в това число в полицията и правосъдната власт.

В същото време обаче не вижда прогрес в подобряването на следствията, наказателното гонене и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта.
Какви са рекомендациите
Еврокомисията насочва към България шест съществени рекомендации, измежду които:
да се одобри законодателство за понижаване на периода на командироване на съдии;да приготви законопроекти за по-добро действие на Инспектората към Висш съдебен съвет, с цел да се избегне политическо въздействие над работата му;да увеличи напъните за избиране на нов състав на ВСС;да усъвършенства следствията за корупция по високите етажи на властта.
От България се чака също да вкара ясни условия за честност на висшите държавници, като и да усъвършенства ограниченията за бистрота при държавната реклама в медиите.

В общата част на отчета се отбелязва, че в България са признати законови промени за наказателно гонене на основния прокурор и неговите заместници, както и за правосъден контрол над отводите на прокуратурата да подхваща следствие.

Допълва се, че към момента липсват ограничения за обезпечаване на честност на висшите чиновници.

България е почнала да лишава поданството на задгранични вложители поради неспазването на закона, както и че е престанала да издава " златни " паспорти против вложения, се отбелязва в документа.

Европейска комисия прибавя, че продължава подготовката на ограничения за използване на отговорностите по въпроса за собствеността на медиите.

Комисията оповестява, че й предстоят последни стъпки, преди да приключи механизма за съдействие и инспекция, с който до неотдавна наблюдаваше положението на законността в България и Румъния.

Двете страни са изпълнили в задоволителна степен отговорностите си по механизма и наблюдението ще продължи по общия механизъм, въведен за всички страни от Европейски Съюз с годишните отчети за върховенството на закона.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР