Европейската комисия е одобрила целевата субсидия на чартърните полети, организирани

...
Европейската комисия е одобрила целевата субсидия на чартърните полети, организирани
Коментари Харесай

Еврокомисията разреши на България да субсидира чартъри с туристи

Европейската комисия е одобрила целевата дотация на чартърните полети, проведени от туроператорите до България, заяви Министерството на туризма.

За субсидирането се приказва съвсем от началото на изключителното състояние, няколко месеца по-късно бяха признати и съответните законови текстове (чрез Закона за изключителното състояние - бел.авт.), които го позволяват, а едвам в този момент и Брюксел дава зелена светлина за това.

Междувременно значително чартъри бяха анулирани поради растежа в боря на инфектираните в България, а редица страни вкараха рестрикции за влизащите от България - като условие за изработен PCR тест, слагане под карантина и други

Одобрението на схемата от комисията беше наложително изискване за използване на антикризисната мярка, ориентирана към подкрепяне на един от най-засегнатите браншове, какъвто е туризмът, афишира през днешния ден ведомството. През деня вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще показа известието пред браншовите организации - Българската асоциация на туристическите организации (БАТА), Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), Обединение " Бъдеще за туризма ", Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Сдружение " Туризъм ", с които има през днешния ден срещи.

Тя се ангажира бързо да бъде довършена мярката за подпомагането на чартърите, се споделя в известие на министерството. Според нея субсидирането на полетите ще увеличи интереса на непознатите туроператори към България, които ще могат да оферират по-добри предложения за страната в Западна Европа. " Изключително значимо е тази мярка да подкрепи също така лято и идния зимен сезон, само че и сезоните през 2021 и 2022 година, с цел да се възвърне напълно най-засегнатият бранш ", разяснява вицепремиерът, представена от пресцентъра си.

Предстои на интернет страница на Министерството на туризма да се разгласяват условията и нужните формуляри и заявления.

От известието се схваща, че помощта е дотация със средства от държавния бюджет и е част от " Временна рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19 ".

Предоставя се на туроператори, които употребяват въздушни превозвачи с действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до България за туризъм. Размерът на дотацията е 35 евро за всяка заета от екскурзиант седалка от оптималния пътнически потенциал на самолета за всеки полет. Помощта е за самолети с потенциал, не по-малък от 100 седалки.

От дотацията може да се възползват всички туроператори без значение от местонахождението на тяхното седалище, които употребяват услугите на въздушни превозвачи с годен действен лиценз.

Схемата за държавна помощ обгръща полетите, осъществени в интервала от 14 май до 31 декември 2020 година и съставлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се правят през интервала от 1.01.2021 година до 14 май 2022 година, ще са предмет на нова нотификация.

Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надвишава 800 хиляди евро на дружество за първата фаза.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР