Европейската комисия е изпратила писмо на България, с което настоява

...
Европейската комисия е изпратила писмо на България, с което настоява
Коментари Харесай

Европейската комисия иска да върнем 11 милиона лева за обхода на Габрово

Европейската комисия е изпратила писмо на България, с което упорства да й бъдат възобновени над 11 милиона лв. (5.66 милиона евро) за строящия се сега обход на Габрово. Стойността на целия сектор от 23 километра е близо 93 милиона лв..
Строителството на обхода на Габрово е първата фаза от построяването на бъдещия тунел под Шипка и началото бе обещано през май 2013 година. Той се финансираше със средства от оперативна стратегия "Транспорт " 2007 – 2013 година. 23-километровата права трябваше да бъде подготвена до края на 2015 година. Това обаче не се случи. Причината беше обжалването на част от трасето от екоорганизации и от поданици на града, написа Медиапул.
Съдебните разногласия стопираха построяването на трети и четвърти сектор от трасето. България изиска делене на обекта на етапи, с цел да бъде доизграден със средства от сегашния програмен интервал по стратегия "Транспорт " 2014-2020 година.
Еврокомисията одобри доводите ни, само че против заричане обектът да бъде приключен до края на 2018 година. Това обаче не се случи заради форсмажорни условия – открити бяха археологически обекти при 19-ия километър и свличания на земни маси сред 16 и 19 километър през септември 2018 година.
Така строителството на обекта още веднъж бе спряно. Това лято били направени археологическите изследвания, а сега интензивно се работи по завършването на 23-те километра път. Той е подготвен над 90 % и би трябвало да бъде пуснат в употреба до 26 ноември 2019 година.
Междувременно обаче Еврокомисията изпраща писмо през лятото до България, с което упорства да възстановим над 11 милиона лв. за незавършените трети и четвърти сектор, които са към десетина километра.
България ще упорства Европейска комисия да преразгледа процедурата си за наложената финансова промяна, като за задачата ще даде спомагателна информация през декември 2019 година.
Според отговора на транспортния министър, стараната ни има "неформално увещание от европейските служби, че при довеждане докрай на обекта в границите на 2019 година, финансовата глоба по плана ще бъде оттеглена ". Предстои да забележим дали това ще се случи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР