Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще забрани финансирането на повечето проекти,

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще забрани финансирането на повечето проекти,
Коментари Харесай

ЕС спира финансирането на проектите за изкопаеми горива до 2021 година

Европейската капиталова банка (ЕИБ) ще забрани финансирането на множеството планове, свързани с изкопаеми горива. До 2021 година Европейски Съюз би трябвало да спре финансирането на планове за газ, петрол и въглища, което ще понижи размера на общите вложения с 2 милиарда евро годишно, написа Euronews.

Забраната ще влезе в действие година по-късно от първичното предложение, след лобиране от страна на страните членки.

От 2013 година насам Европейска инвестиционна банка е финансирала планове за изкопаеми горива в размер на 13,4 милиарда евро. Миналата година тази сума възлиза на към 2 милиарда евро.

Съгласно новата политика енергийните планове, кандидатстващи за финансиране от капиталовата банка, ще би трябвало да създават един киловатчас сила, отделяйки по-малко по 250 грама въглероден диоксид в атмосферата. Регулацията изключва обичайните електроцентрали на газ.

Газовите планове към момента ще са вероятни, само че при едно изискване - те би трябвало да действат на база на " нови технологии ", които улавят нездравословните газове. Газовите планове са много постоянно срещани в страните членки на Европейски Съюз, защото те се преглеждат като по-чиста опция на въглищата и нефта.

" Това е значима първа стъпка и тя не е последната стъпка ", съобщи вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка, отговарящ за енергетиката, Андрю Макдауъл, представен от BBC.

Екологичните организации приветстваха решението на Европейска инвестиционна банка, само че обявиха, че са разочаровани от едногодишното забавяне и забавянето на рестрикцията.

Благодарим на Европейската капиталова банка и тези страни, които се бориха мощно, с цел да й оказват помощ да сложи тази световна преграда, уточни Себастиен Годино, икономист от WWF.

Решението на Европейска инвестиционна банка идва, откакто предходната седмица министрите на финансите на Европейски Съюз единомислещо поддържаха последователното преустановяване на финансирането на планове за изкопаеми горива като съществена крачка в битката с изменението на климата.

Ходът трябваше да стане факт предишния месец, само че се стигна до отсрочване поради разделения измежду страните по отношение на финансирането на планове на газ.

Това накара на 5 ноември Макдауъл да напише писмо до актуалните 28 акционери на банката, в което предложи срокът да бъде повишен до 2021 година, което отговори на лобито на някои от страните членки.

Протестите против изкопаеми горива също се ускориха през последните години, като деятели изискват държавните управления да подхващат незабавни дейности за понижаване на въглеродните излъчвания и прекъсване на загубата на биологично многообразие. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР