Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем
Коментари Харесай

Столичната община подписа договор за заем от 60 млн. евро за устойчиви проекти за мобилност

Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем на стойност 60 млн. евро в поддръжка на устойчивата градска подвижност в столицата на България. Средствата от Европейска инвестиционна банка оказват помощ на Столична община да реализира своята цел за създаване на екологично устойчива транспортна система, която усъвършенства всекидневието на жителите.

В сходство с задачите на Общия организационен проект на София и на Плана за устойчива градска подвижност на Столична община за 2019-2035 година, Европейска инвестиционна банка ще финансира планове, които включват създаване и възобновяване на прави от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура.

Наред с това, може да бъде обезпечена поддръжка и за планове за публичен превоз като закупуване на преносим състав и монтаж на зарядни станции за електрически коли.

„ София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикването да продължи своето развиване по екологично резистентен метод. Ние в Европейска инвестиционна банка, се радваме да предоставим този заем в поддръжка на устойчиви планове за подвижност и да подобрим всекидневието на хората в София. Нашето финансиране ще увеличи заетостта, ще усъвършенства качеството на въздуха и ще трансформира София в по-безопасно място, където напредването става по-бързо и комфортно. “, съобщи Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка.

“Европейката капиталова банка е благонадежден сътрудник на София, който застава зад най-големите инфраструктурни планове на София. С актуалната строителна стратегия ще изградим изчезнали сектори от вътрешните градски кръгове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще понижат тапите и ще допринесат за по-чист въздух. С плановете за създаване на бул. „ Т. Каблешков “ и бул. „ Филип Кутев “ ще подобрим подвижността в най-гъсто обитаемоте южни квартали, а с плануваните булеварди в северната част на града, ще им дадем нов подтик за развиване. Знаков за София е „ Зеления кръг “, който ще свърже с вело и пешеходни алеи огромни квартали на града. Продължаваме построяването и обновяването на трамвайни трасета, които усъвършенстват транспортната съгласуваност. Осигурените средства ни дават опция за къс интервал да изградим инфраструктура с огромен екологичен резултат, подобряваща качеството на живот в милионна София.”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Европейската капиталова банка (ЕИБ) е институция за дълготрайно кредитиране на Европейски Съюз и е благосъстоятелност на страните членки. Предоставя дълготрайно финансиране за обосновани вложения, с цел да способства за реализиране на политическите цели на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР