Европейската икономика в момента е блокирана заради пандемията Международният валутен

...
Европейската икономика в момента е блокирана заради пандемията Международният валутен
Коментари Харесай

МВФ очаква дълбока рецесия в Европа

Европейската стопанска система сега е блокирана поради пандемията

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че настъпването на дълбока криза в Европа през 2020 година наподобява несъмнено заради тежките стопански последствия от пандемията от ковид. Въпреки че не знаем какъв брой дълго ще продължи рецесията, знаем, че икономическото влияние ще бъде тежко, написа в блога на институцията основният икономист Пол Томсен. По-рано през месеца основният ръководещ шеф на МВФ Кристалина Георгиева предвижда, че рецесията ще докара до по-голяма световна криза от времето на международната финансова рецесия.

Сега специалистът от фонда изяснява, че в огромните европейски стопански системи фирмите за второстепенни услуги, затворени с държавни решения, са към една трета от производството. " Това значи, че всеки месец, през който тези предприятия остават затворени, ще има спад от 3% на годишния Брутният вътрешен продукт ", счита Томсен. И това е, преди да се вземат поради други проблеми и последствия за останалата част от стопанската система. Поради това тази година дълбоката криза в Европа е предопределена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Като цяло европейските обществени системи ще улеснят даването на целенасочена помощ на компании и семейства, само че не би трябвало да има никакво подозрение по отношение на сложността на тази задача. Според Томсен тези системи не са основани по този начин, че да дават отговор на огромните потребности от поддръжка, пред които са изправени европейските политици. Всички страни в Европа ще би трябвало да реагират нападателно на рецесията по метод, който е по едно и също време самоуверен и съпоставим с нейния мащаб. Но опциите за отговор се разграничават доста в цяла Европа. За да се схванат по-добре рестриктивните мерки, пред които са изправени страните в тази обстановка, Томсен разграничава три групи страни - напреднали европейски икономики; нововъзникващи европейски стопански системи, които са членки на Европейски Съюз, само че не и на еврозоната; и разрастващите се стопански системи отвън Европейски Съюз, изключително по-малките нововъзникващи пазари.

Одобрение за ограниченията от Европейски Съюз

По-специално за еврозоната Томсен е на мнение, че решителността, с която нейните ръководители са сторили нужното, с цел да стабилизират еврото, не трябва да бъде подценявана в миг, когато се насочат рецензии за неспособността на европейските страни да проявят взаимност против рецесията. Той дефинира като изключително значими огромната интервенция на Европейската централна банка и апела на европейските водачи за включване на Европейския стабилизационен механизъм като допълнение към националните бюджетни ограничения. Според него това ще подсигурява, че страни с висок държавен дълг като Италия, която е изключително наранена от епидемията, разполагат с нужното поле за маневриране в бюджетната сфера, с цел да отговорят пламенно на рецесията.

Развиващите се пазарни стопански системи, които са членки на Европейски Съюз, само че не и на еврозоната, нямат същото политическо пространство за дейности като напредналите стопански системи, само че съгласно специалиста те ще се възползват доста от намаляването на фискалния недостиг и понижаването на дълга през последните години и подобряването на банковите им системи. Значителни старания бяха ориентирани към построяването на буфери в тези страни и в този момент е моментът да ги употребяват, счита основният икономист на фонда.

Проблеми за по-малките страни отвън Европейски Съюз

Основно безпокойствие за МВФ сега са дребните страни отвън Европейски Съюз. " С изключение на Русия и Турция, множеството от деветте нововъзникващи пазарни стопански системи в Централна и Източна Европа, които не са членки на Европейски Съюз, са поискали незабавна помощ посредством механизмите за финансова поддръжка на МВФ, наред с над 70 други страни - членки на фонда, по света ", показва Пол Томсен.

С ограничавания достъп до външен капитал, по-малки и по-слабо развити банкови системи доста от тези страни ще се затруднят да финансират огромни нараствания на фискалния си недостиг. Те също по този начин нямат същата степен на евентуален достъп до финансова поддръжка, от която членовете на Европейски Съюз могат да се възползват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР