Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне заем

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне заем
Коментари Харесай

ЕБВР ще отпусне заем на Еврохолд да купи ЧЕЗ в България

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) ще отпусне заем до 60 млн. евро на българската компания " Еврохолд ", с цел да купи доставчика на ток в Западна България - ЧЕЗ. Общата цена на договорката е 335 млн. евро и се чака да завърши до края на юни.

Застрахователната компания " Еврохолд " разгласи в края на май, че ще набере добави средства и през Българската фондова борса.

Доставчикът на ток в Западна България е най-голямото електроразпределително сдружение у нас. То е благосъстоятелност на чешката държавна компания ЧЕЗ. Дружеството се пробва да го продаде от няколко години. За първи покупател беше определена компанията " Инерком " на Гинка Върбакова.

До договорка обаче по този начин и не се стигна откакто Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не утвърди продажбата. Мотивът на антимонополистите е, че " Инерком " има мощности за произвеждане на ток и придобиването ще наруши разпоредбите на пазара.

Така ЧЕЗ откриха нов покупател в лицето на " Еврохолд ". В следствие съдът анулира решението на Комисия за защита на конкуренцията за първата възбрана за покупка от " Инерком ", само че решението не е дефинитивно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР