Европейската агенция по лекарствата трябва да направи повече, за да

...
Европейската агенция по лекарствата трябва да направи повече, за да
Коментари Харесай

Европейски пациентски организации призоваха ЕMA да се справи с недостига на антибиотици

Европейската организация по медикаментите би трябвало да направи повече, с цел да се оправи с дефицита на някои необятно употребявани антибиотици в района. За това приканват в писмо няколко европейски пациентски и потребителски организации, представени от Ройтерс.

В писмото се показва, че заменянето на постоянно предписвания амоксицилин с други антибиотици не е идеалната стъпка, защото другите възможности могат да бъдат по-малко ефикасни и да имат по-силни странични резултати. Припомня се и че някои страни в Европейски Съюз към този момент оповестяват за дефицит на антибиотици от други групи като азитромицин и цефуроксим.

От Европейски Съюз към този момент желаеха от фармакомпаниите да усилят индустриалния потенциал, отправени бяха и рекомендации страните да разрешат потреблението на медикаменти, които може и да не са позволени към този миг в страната.

Въпреки това тези ограничения не са задоволителни, с цел да овладеят рецесията и да извърнат сегашната наклонност, считат пациентите.

„ Основната причина, която заявяват производителите, е непълен потенциал, с който могат да се изправят против скока на търсенето “, се отбелязва в писмото от 11 организации, измежду които са Европейският алианс за публично здраве (EPHA) и Европейската потребителска организация (БЕК).

Те насочат апел към EMA да разгласи сегашния дефицит на антибиотици за „ доста събитие “ (major event), което ще разреши на регулатора да координира дейностите на общоевропейско равнище и да ускори натиска над производителите да обезпечат повече количества.

Редица антибиотици са в дефицит в голям брой страни членки и това се отнася освен за амоксицилин, съобщи Шарлот Рофиен, представител на френската Асоциация на пациентите Assos Sante.

„ Не знаем какъв брой тъкмо, кои от тях и степента на дефицита. Затова би имало смисъл да имаме пред себе си по-голяма картина “, сподели тя и изрази мнение, че оповестяването на „ доста събитие “ ще усъвършенства прозрачността и ще спомогне за попречване на задълбочаването на проблеми с доставките.

И ЕМА, и Европейската комисия към този момент потвърдиха, че са осведомени със наличието на писмото и то ще бъде предмет на полемики на 26 януари.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР