Европарламентът одобри миналия месец новата рамка за цифрова идентичност. Тя

...
Европарламентът одобри миналия месец новата рамка за цифрова идентичност. Тя
Коментари Харесай

Брюксел одобри цифровата самоличност

Европарламентът утвърди предишния месец новата рамка за цифрова еднаквост. Тя ще даде на жителите на Европейски Съюз трансграничен дигитален достъп до основни публични услуги.

Този " нов портфейл " за цифрова идентичност ще разреши на жителите да се разпознават и удостоверяват онлайн, без да се постанова да прибягват до търговски снабдители (които пораждат опасения за доверие, сигурност и поверителност).

* Портфейл на Европейски Съюз за засвидетелствуване и достъп до обществени и частни услуги, както и за запазване, шерване и електронно сключване на документи

* Потребителите ще имат цялостен надзор върху данните си

* Портфейлът ще се употребява на строго непринуден принцип

Проучване на изследователската работа на Европейския парламент акцентира, че след пандемията даването на обществени и частни услуги става все по-дигитално. 

Съществуващите решения за дигитален портфейл разрешават на потребителите да съхраняват и свързват данни в единна, безпрепятствена среда на техните мобилни устройства. Въпреки това, съгласно Комисията това улеснение идва с цената на загуба на надзор върху персоналните данни, когато тези решения са изключени от доказана физическа идентичност, което прави киберизмамите и заканите по-трудни за намаляване.

Портфейлът на Европейски Съюз ще се употребява на непринуден принцип. По време на договарянията евродепутатите осигуриха разпореждания за отбрана на правата на жителите и поощряване на приобщаваща цифрова система, като заобикалят дискриминирането против хората, които избират да не употребяват цифровия портфейл, написа " Марица ".

Законът планува безвъзмездни „ квалифицирани електронни подписи “ за потребителите на европейския портфейл, които се употребяват с най-голямо доверие и имат същия юридически статут като саморъчен автограф. Ще бъде разрешено и взаимодействие между портфейли, с цел да се усъвършенства гладкото действие на цифровия продан.

Чрез по този начин нареченото табло за дискретност (privacy dashboard) потребителите ще могат да имат цялостен надзор върху своите данни и ще могат да изискат данните им да бъдат изтрити, както е планувано в Общия правилник за отбрана на данните (GDPR).

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР