Европарламентът даде „зелена светлина“ на новата селскостопанска политика на ЕС.

...
Европарламентът даде „зелена светлина“ на новата селскостопанска политика на ЕС.
Коментари Харесай

По-голяма подкрепа за малките стопанства и младите фермери в ЕС

Европарламентът даде „ зелена светлина “ на новата селскостопанска политика на Европейски Съюз. В обновения си вид тя е по-екологосъобразна, по-справедлива, по-гъвкава и по-прозрачна.

В хода на договарянията по пакета за законодателни промени членовете на Екологичен потенциал настояха, че укрепването на биологичното многообразие и спазването на законите и уговорките на Европейски Съюз в региона на околната среда и климата ще бъдат от основно значение за използването на реформираната обща селскостопанска политика (ОСП), която ще влезе в действие през 2023 година Комисията ще преценя дали националните стратегически проекти по ОСП са в сходство с тези задължения. Земеделските стопани обаче са тези, които би трябвало да ползват практиките, щадящи климата и околната среда. Държавите членки ще бъдат задължени да подсигуряват, че минимум 35% от бюджета за развиване на селските региони и минимум 25% от директните заплащания са ориентирани към ограничения в региона на околната среда и климата.

По-голяма поддръжка за дребните стопанства и младите аграрни стопани

Членовете на Екологичен потенциал подсигуриха, че минимум 10% от директните заплащания ще се употребяват за подкрепяне на дребните и междинните аграрни стопанства и че минимум 3% от бюджета на ОСП ще бъдат предоставяни на млади аграрни стопани. Те също по този начин настояха спешен запас с годишен от 450 млн. евро (по настоящи цени) да бъде непрекъснато разполагаем на земеделските стопани и да ги подкрепя при неустойчивост на цените или на пазара.

По-голяма бистрота и по-добро съблюдаване на трудовото законодателство

По гледище на Парламента трудовите правила в европейското селско стопанство ще бъдат по-добре следени, а нарушаванията ще бъдат глобени с помощта на съдействието сред националните инспектори по труда и разплащателните организации по ОСП. Информацията за крайните бенефициери на поддръжката от Европейски Съюз ще бъде по-прозрачна с помощта на инструмента на Европейски Съюз за добиване на данни, до който страните членки ще получат достъп. Този инструмент ще спомогне за определяне на риска от измами посредством сравнение с информацията в обществените бази данни. Регламентът за стратегическите проекти беше признат с 452 гласа „ за “, 178 гласа „ срещу “ и 57 гласа „ въздържал се “, „ Хоризонталният правилник “ с 485 гласа „ за “, 142 гласа „ срещу “ и 61 гласа „ въздържал се “, а Регламентът за общата организация на пазара — с 487 гласа „ за “, 130 „ срещу “ и 71 гласа „ въздържал се “.

Докладчикът за стратегически проекти, Петер Яр (EНП, Германия) съобщи: „ Като утвърждаваме промяната на ОСП, ние подсигуряваме сигурност при планирането освен за страните членки, само че най-много за нашите европейски аграрни стопани. Гарантирахме, че тази ОСП е по-устойчива, по-прозрачна и по-предвидима. Новият модел на осъществяване ще понижи бюрократичната тежест на селскостопанската политика върху земеделските стопани. Днешното ни гласоподаване сподели, че желаеме да защитим и насърчим фамилните стопанства, хората, които поддържат и съхраняват културния ни пейзаж “.

Докладчикът „ Хоризонтален правилник “, Улрике Мюлер (Renew, Германия) разяснява: „ Днес е исторически ден за новата ОСП - ден, в който напредваме към една по-амбициозна от екологична позиция, обществено осъзната и насочена към резултатите селскостопанска политика. Новият модел на осъществяване ще подсигурява, че ОСП ще се концентрира повече върху постигането на задачите си и по-малко върху елементарното съблюдаване на разпоредбите. Също по този начин се погрижихме заплащанията по ОСП да са по-прозрачни и финансовите ползи на Европейски Съюз да са по-добре предпазени. Тази ОСП в действителност ще бъде сполучлива. "

Докладчикът за обща организация на пазара, Ерик Андрийо (С&Д, Франция) съобщи: „ За първи път от повече от 30 години насам, с помощта на общата организация на пазара, което е част от промяната на ОСП, утвърдените през днешния ден промени ще значат повече контролиране на пазара, в сравнение с дерегулиране. Можем да се гордеем с извървения път, тъй като постигнатият прогрес е значим за земеделските стопани, за бранша и за потребителите. Общата организация на пазара сигурно е първата стъпка в вярната посока. "

Настоящите правила за ОСП бяха удължени след 31 декември 2020 година и сменени с преходни правила до края на 2022 година След като бъдат утвърдени от Съвета, новите правила ще се ползват от 1 януари 2023 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР