Европа ухажва някои изключително съмнителни режими за петрол и газ.Бруталното

...
Европа ухажва някои изключително съмнителни режими за петрол и газ.Бруталното
Коментари Харесай

Politico: Световните лидери, продаващи „мръсна“ енергия на Европа

Европа ухажва някои извънредно съмнителни режими за нефт и газ.

Бруталното навлизане на Владимир Путин в Украйна накара водачите на Европейски Съюз да прекарат лятото в другарство с президенти и особняци престолонаследници, които се подреждат измежду най-авторитарните държавни глави в света - от подстрекатели към война до извършители на човешките права и серийни екологични замърсители.

Наричат това европейска енергийна политика.

" Европейският съюз реши да се отдръпне от Русия и да се обърне към по-надеждни, заслужаващи доверие сътрудници ", съобщи този месец ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен, говорейки дружно с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

В четвъртък пък френският президент Еманюел Макрон одобри престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който управлява огромни количества нефт, само че е упрекнат, че е поръчал убийството на журналиста Джамал Хашоги.

На други места канцлерът на Германия Олаф Шолц и министър-председателят на Италия Марио Драги са заети с ухажването на северноафриканските страни за въглеводороди.

Става дума за запълване на голяма дупка. Миналата година съветският природен газ съсставляваше 40% от търсенето в Европейски Съюз, а съветският недопечен нефт - една четвърт от вноса в Европейски Съюз. Програмата REPowerEU на блока има за цел коренно да понижи тази взаимозависимост посредством икономии на сила и нови доставки. Това докара до търсене на неруски петрол и газ, само че множеството други възможности са свързани с етични нарушавания. Доставчиците от Саудитска Арабия до Катар, Алжир и Иран заемат ниски позиции в Индекса на човешката независимост - барометър на отворените страни, направен от основания в Съединени американски щати либертариански институт Cato.

Тук, от най-лошото към най-хубавото, са моралните нарушавания, които произтичат от потребността на Европейски Съюз от гориво, систематизирани от „ Политико “ под наслов: „ Кръв за нефт “.

Русия

Отношенията с Русия са в кофата за отпадък, като бойците на Путин не престават да опустошават украинските градове и да избиват цивилни жители. В четвъртък Сенатът на Съединени американски щати единомислещо утвърди резолюция, призоваваща държавния секретар Антъни Блинкен да разгласи Русия за държавен спонсор на тероризма.

Индекс на човешката независимост: 126 място от 165 (Класацията не е в крайник с кървавите подвизи на Кремъл в Украйна).

Саудитска Арабия

От Саудитска Арабия зависи доста и Бин Салман го знае. Макар че саудитският нефт съставлява по-малко от 10% от общия импорт на Европа, страната има огромно въздействие върху дейностите на ОПЕК, а оттова и върху положението на международния пазар.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън към този момент посети Близкия изток този месец, с цел да се опита да поддържа доставките, като се отхвърли от предходното си заричане да трансформира саудитския крал в " парий ". Не става въпрос единствено за убийството на Хашоги. Водената от Саудитска Арабия коалиция продължава кървавата война в Йемен, в която са убити хиляди. Саудитските управляващи репресират дисиденти и деятели за правата на индивида.

Индекс на човешката независимост: 155 от общо 165

Иран

Иран разполага с най-големите газови ресурси в света, само че потреблението им за потребностите на европейските фабрики и семейства е обвързвано с доста политически залози, защото глобите, свързани с иранската нуклеарна стратегия, блокират всевъзможни законни доставки на нефт или газ. Освен нуклеарния въпрос, Иран - управителен от висшия водач аятолах Али Хаменей - продължава да репресира народа си, като организациите за сигурност са упреквани в серийни нарушавания на човешките права, а иранските сили са надълбоко забъркани в гражданската война в Сирия.

Индекс на човешката независимост: 160 от 165

Египет

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси прекара неотдавнашната знойна гореща вълна в Европа, в Берлин, като се съгласи да изпрати още газ на Германия дружно с водород като част от съглашение за съдействие. Той беше и в Париж, където беседва за енергетиката с Макрон. Фон дер Лайен разгласи през юни договорка за доставка на повече газ от Египет и Израел за Европа.

Но властническият режим на Ал-Сиси има огромни проблеми с правата на индивида.

" Десетки хиляди критици на държавното управление, в това число публицисти и правозащитници, не престават да са в пандиза по политически стимулирани обвинявания ", означи Human Rights Watch.

Индекс на човешката независимост: 161 от 165

Катар

Катар, ръководен от шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, може и да е дребен, само че тази година има две огромни преимущества: футболните игрища, поради зимния шампионат за Световната купа по футбол - събитие, което принуди страната да се опита да почисти дългогодишните си проблеми с неприятното отношение към служащите мигранти - и неочакваното търсене от страна на Европа на газовите му благосъстояния. Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек оглави самодейността по-рано тази година, като посети Доха през март, с цел да подписа договорка за доставка на газ.

Индекс на човешката независимост: 128 от 165

Азербайджан

За Азербайджан от дълго време се приказва като за различен енергиен източник, а страната е обвързвана с Европейски Съюз посредством Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод.

При визитата си в Баку по-рано този месец Фон дер Лайен подписа съглашение за увеличение на доставките с 50% до 12 милиарда куб. м, а по-късно до 20 милиарда куб. м " след няколко години ".

Но Азербайджан има своите проблеми. Такъв е войната в Нагорни Карабах през 2020 година, в която Азербайджан победи Армения. Алиев, наследственият държател на страната, има и проблеми с правата на индивида. Страната е подложена на обстрел поради изборни измами, ограничение на свободата на словото и арести и пребиване на опозиционни деятели.

Индекс на човешката независимост: 127 от 165

Алжир

Драги обезпечи нови доставки на газ от Алжир след среща с президента Абделмаджид Теббун. Съгласно финализираната този месец договорка алжирската държавна енергийна компания Sonatrach и италианската Eni ще разработят петролно находище и ще търгуват с още 9 милиарда куб. м газ до 2024 година Това ще сложи Алжир над Русия като снабдител №1 на газ за Италия.

Алжир има свои лични аргументи да играе политика с газа, защото поддържа придвижването за самостоятелност на Западна Сахара и е в дългогодишно дипломатическо опълчване с Мароко, която претендира за надзор над територията. Това към този момент докара до преустановяване на съглашението за съдействие с Испания (която поддържа Мароко) и повдига въпроса за потреблението на силата като лост в напълно различен спор. Правителството има и неприятни резултати във връзка с репресиите против политическата съпротива и ограничението на свободата на словото.

Индекс на човешката независимост: 154 от 165

Съединени американски щати

Чичо Сам даде обещание да помогне на Европейски Съюз с флотилия от товари с полутечен природен газ. Но Съединени американски щати няма да могат сами да покрият значително каузи на съветския газ, тъй че Белият дом даде обещание да употребява дипломатическото си въздействие, с цел да помогне за доставянето на товари от други места в Европа.

Въпреки че Съединени американски щати са постоянна народна власт, на 6 януари там беше изработен опит за прелом и кой знае каква посока ще поеме страната до идващите президентски избори.

Индекс на човешката независимост: 15 от 165

Норвегия

Норвегия към този момент от дълго време играе ролята на главен снабдител на изкопаеми горива за страните от Европейски Съюз, като обезпечава близо една десета от вноса на нефт в блока и към една четвърт от доставките на газ. Сделката от юни сред Европейски Съюз и Осло значи, че в Европа ще постъпва в допълнение норвежки газ.

Въпреки че няма подозрение по отношение на демократичните качества на Норвегия, нейната почтеност във връзка с климата е по-несигурна - тя печели големи суми от продажбата на нефт и газ, макар че се стреми да екологизира личната си стопанска система с всичко - от водноелектрически централи до електрически коли.

Индекс на човешката независимост: 13 от 165

Нидерландия

Нидерландия е постоянна народна власт и най-големият производител на газ в Европейски Съюз. Но голямото газово находище Гронинген би трябвало да бъде изведено от употреба през 2023 година, защото провокира трусове. Все още има почти 450 милиарда куб. м, които могат да се употребяват, само че нидерландското държавно управление към този момент съобщи, че потреблението на Гронинген ще бъде " последна мярка ". Нека забележим какъв брой зле ще станат нещата в реалност.

Индекс на човешката независимост: 11 от 165. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР