Европа трябва да се научи как да се справя с

...
Европа трябва да се научи как да се справя с
Коментари Харесай

Бежанците - новото преселение на народите

" Европа би трябвало да се научи по какъв начин да се оправя с притока на хора, защото той едва ли ще секне ", споделя швейцарската министърка на правораздаването Карин Келер-Зутер. Най-новият напор е на север - към Литва от Беларус.

" Всеки претендент за политическо леговище има право казусът му да бъде прегледан самостоятелно, само че не всеки може да остане в Европейски Съюз ", споделя еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя обаче акцентира, че хората имат права и достолепие и би трябвало да бъдат третирани надлежно, даже когато биват отпращани. Тъкмо това повелява духът на Женевската спогодба за бежанците. Тази спогодба дефинира кой тъкмо е емигрант - да вземем за пример в случаите, когато индивидът бяга от война или когато го преследват поради политическите му убеждения или поради неговата вяра.

Но мигрантите не всеки път напущат непринудено родните си страни. И Европа би трябвало да се научи по какъв начин да се оправя с притока на хора, споделя швейцарската министърка на правораздаването Карин Келер-Зутер. Нейната страна членува в Шенген, тъй че Карин Келер-Зутер е измежду отрасловите министри от Европейски Съюз, които разискват използването на пакета законопроекти за политическото леговище и миграцията. " Напредъкът ни е най-малък. Но сега може би се намираме в междинна фаза ", споделя швейцарската министърка. Според нея, най-важното през днешния ден е министрите да се съсредоточат върху значителните детайли от промяната, защото миграционното придвижване е релативно мощно. Карин Келер-Зутер се притеснява, че Европа може още веднъж да влезе в мигрантска рецесия, без да е готова за нея.

Последната вълна към Европейски Съюз е от Беларус

Навред нараства загрижеността, че откакто завърши пандемията, броят на мигрантите ще се усили скокообразно. Така да вземем за пример по централния им маршрут през Средиземно море броят на мигрантите през юни е повишен двойно в съпоставяне със същия месец предходната година. През първите шест месеца на годината единствено на Канарските острови са дебаркирали близо 7000 души - 90 % повече в съпоставяне със същия интервал на 2020-а година.

Възникват и нови направления на миграцията. Беларуският президент Александър Лукашенко даже целеустремено вкарва бежанци в страната си със аероплан и след това ги насочва към границата с Литва и надлежно с Европейски Съюз, с цел да си отмъсти за глобите, които Брюксел наложи на страната му. Европа към този момент изпрати 10 милиона евро и спомагателен личен състав на Литва за справяне с напора от бежанци. Това въпреки всичко е някаква демонстрация на взаимност, каквато не се наблюдаваше преди, когато търсещите леговище трябваше да се разпределят сред страните-членки. Тъкмо заради това досега проектите за промени в общоевропейската политика за политическото леговище и миграцията буксуват.

Бизнесът на трафикантите все по този начин процъфтява

А непрестанно се появяват и нови провокации. След като западните войски се изтеглиха от Афганистан, от ден на ден хора от тази страна търсят протекция в Европа. Само в Германия през месец юни леговище са потърсили близо 1500 афганистанци, което е нарастване с 300 % по отношение на юни 2020-а.

Надигането на нова миграционна вълна визира и България. Преди няколко дни в България, Гърция и Унгария беше разрушена мрежа трафиканти на хора, задържани бяха 14 хипотетични членове на незаконна формация и 35 водачи на транспортни средства, с които са били извозвани мигрантите. През последните месеци групировката е трансферирала минимум 350 души от Турция в Гърция и по-нататък към Средна Европа. Смята се, че трафикантите са спечелили над 700 000 евро единствено от прехвърлянето на тези хора през Гърция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР