Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ и вместо

...
Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ и вместо
Коментари Харесай

Чешкият президент призова Европа да бъде по-малко зависима в отбраната си от САЩ

Европа би трябвало да понижи зависимостта си от Съединени американски щати и вместо това да укрепи европейския дирек на НАТО, сподели чешкият президент Петер Павел, представен от " Политико ".

" Доминиращата роля на НАТО като снабдител на сигурност към този момент не би трябвало да значи, че Европа подценява отговорностите си за защита ", сподели Павел, говорейки на церемонията по откриването на новата академична година в Колежа на Европа в Брюж. " Намаляването на зависимостта от Съединени американски щати и развиването на европейски стратегически фактори би трябвало да се преглежда като наш принос към нашето трансатлантическо партньорство.

" Много евентуално да би трябвало да надхвърлим 2-те % разноски за защита ", означи той.

Съюзниците от НАТО се съгласиха на срещата на върха във Вилнюс през юли, че задачата, по думите на генералния секретар Йенс Столтенберг, би трябвало да се третира като низък предел, вместо като таван.

" Потвърждаваме, че в доста случаи ще са нужни разноски над 2 % от Брутният вътрешен продукт ", се споделя в взаимното официално съобщение.

Само към една трета от 31-членния алианс, в това число доста съдружници от Източна Европа, изпълнява или е покрай реализиране на задачата.

В речта си Павел също поддържа разширението, което " не трябва да се отсрочва до някакъв предполагаем миг в бъдещето, където претендентите са изцяло в сходство с нас ", и акцентира, че западните страни би трябвало да противодействат съветските желания в Африка.

Павел, който е някогашен военачалник от НАТО, стана чешки президент при започване на 2023 година

Отделно във вторник Столтенберг проведе диалог с водачите на групата Г-7, в това число президента на Съединени американски щати Джо Байдън, както и с Полша и Румъния, на фона на възходящата угриженост от Европа относно решението на Конгреса на Съединени американски щати да замрази финансирането на помощта за Украйна.

Столтенберг акцентира смисъла на " продължаващата поддръжка за Украйна "  като единствен метод за реализиране на обективен и дълготраен мир, съгласно НАТО.

Неговото обръщение също се счита за ориентирано към Полша, където по време на акцията за парламентарните избори, обтягането на връзките сред Киев и Варшава докара до заплаха за прекъсване на бъдещата оръжейна помощ за Киев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР