Европа трябва да бъде по-твърда спрямо Китай, посочи председателят на

...
Европа трябва да бъде по-твърда спрямо Китай, посочи председателят на
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Европа трябва да бъде по-твърда към Китай

Европа би трябвало да бъде по-твърда по отношение на Китай, уточни ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Преди визитата си в Пекин дружно с френския президент Макрон идната седмица, тя даде звук на нова динамичност в връзките сред Европейски Съюз и Китай. Акцентира и на нуждата от създаване на нови принадлежности за търговията с високочувствителни технологии.
Смятам, че нито е жизнеспособно, нито в полза на Европа, да се отделим от Китай. Отношенията ни не са черно-бели, отговорът ни също не може да бъде подобен. Трябва да се съсредоточим върху премахването на риска, а не върху отделянето.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия

Визитата в Пекин идва след визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва. Западът се тормози от доближаването сред двете страни, само че на първо място желае да предотврати военна поддръжка от Китай за Русия.

„ Всеки кротичък проект, който на процедура консолидира съветските анексии, не е жизнерадостен. Трябва да бъдем откровени по този въпрос. Как Китай ще продължи да взаимодейства с войната на Путин, ще бъде определящ фактор за развиването на връзките сред Европейски Съюз и Китай “, уточни още ръководителят на Европейска комисия.

Според Фон дер Лайен, Китай се пробва да употребява слабостта на Русия, с цел да ускори своето интернационално въздействие и да наложи личен геополитически дневен ред.

Някои анализатори считат, че Европейски Съюз би трябвало да се приспособи към предстоящ двуполюсен свят, само че би трябвало да го направи съгласно личните си условия.

„ Не можем да имаме доверени и дълбоки връзки с Китай, който би подкрепил и продължава да поддържа съветската военна машина. По-добре ще бъде, вместо да ни споделят какво да вършим в това пространство, ние сами да определим изискванията на нашия ангажимент. Това е въпрос от незабавен порядък. Има опасности, които евентуално ще се усилват. Зависимостта ни е извънредно огромна в избрани аспекти, а геополитическото напрежение към Китай се усилва. Но би трябвало да го създадем вярно и да не реагираме преждевременно “, споделя анализаторът Мико Хуотари.

Фон дер Лайен сподели още, че Европейски Съюз би трябвало да преразгледа всеобхватното съглашение за търговия и вложения с Китай, което не е утвърдено и е в застой от 2021 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР