Европа се гордее с гъстата си железопътна мрежа, която позволява

...
Европа се гордее с гъстата си железопътна мрежа, която позволява
Коментари Харесай

Единствената страна в Европа без влакове

Европа се гордее с гъстата си железопътна мрежа, която разрешава да пътуваме комфортно и относително на ниска цена през страните в нея, като се любуваме на сменящия се околен пейзаж. Някои от влаковите й линии даже са станали именити, като Ориент Експрес да вземем за пример.
 Ориент Експрес, Orient Express, Максим Д'Анжак и реновирането на вагоните на именития първокласен трен
Ориент Експрес се завръща - още по-бляскав и първокласен

Как наподобяват реновираните вагони на именития трен

В една от най-предпочитаните в последно време от туристите европейски страни обаче няма влакове. Нещо повече - последният план за железница се проваля в далечната 1928 година и по-късно никой не приказва повече за влакове.

Това е Исландия, където хората разчитат на колите си, рейсове или пък вътрешни полети, с цел да се придвижат сред обособените региони. А неналичието на железопътен превоз частично се дължи на крайностите на локалния климат.
 Снимка 650120

Честите снежни стихии от време на време откъсват елементи от страната, вулканичната интензивност, на който ставаме очевидци напоследък, също няма по какъв начин да е удобна за сходен вид напредване.
 Снимка 649186

Допълнителна компликация е насечения терен на Исландия. Това обаче не тормози 300 хилядното население на страната, което се оправя задоволително добре и без влакове. Преди няколко години в страната се заприказва за линия, която да свързва столицата Рейкявик с главното летище на Кефлавик.
 Снимка 650121

Местната преса на смешка кръсти линията " Лава Експрес " поради вулканите. Според Icelandic Review обаче проектите за линията са се провалили поради сложното финансиране на сходни планове в икономическата конюнктура след пандемията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР