Европа работи усилено, за да запълни газовите си запаси преди

...
Европа работи усилено, за да запълни газовите си запаси преди
Коментари Харесай

Блумбърг: Ограниченият контрол върху газовите запаси заплашва Европа със студена зима

Европа работи интензивно, с цел да запълни газовите си ресурси преди настъпването на зимата, само че мъчителната истина е, че националните държавни управления имат стеснен надзор върху тези ресурси. Само към 10% от газа в хранилищата от Италия до Нидерландия са под директния надзор на обществените управляващи посредством националните стратегически запаси. Останалата част е в ръцете на интернационалните търговски сдружения, комунални услуги и промишлени групи, които могат свободно да продават газа на този, който предложи най-висока цена, даже това да е друга страна. Това значи, че една студена вълна в Германия може да провокира напор за газ в прилежащите страни и да сложи на тестване солидарността на Европа, сочи разбор на Блумбърг, представен от БГНЕС.

Газовата мрежа в района би трябвало да действа по подобен метод, че да разрешава доставки сред страните. Докато има задоволително гориво в системата, тя би трябвало да се балансира. Но системата не действа при сюжет като сегашната рецесия.

" Практическите аспекти на системата до момента не са били действително тествани. Много ще зависи от това какъв брой тежка ще бъде идната зима ", сподели Греъм Фрийдман, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie. Според него, в случай че тя бъде доста студена, запасите от газ могат да спаднат под 10% в края на март. Подобна обстановка може да провокира конкуренция за доставки преди идната зима.

Въпреки че Европа не разполага с транспарантни данни за това кой има съхранявания газ, по-голямата част от него е благосъстоятелност на компании за комунални услуги, в това число на следени от страната компании, които ще би трябвало да изтеглят газ от хранилищата, с цел да доставят семействата и промишлените консуматори, настояват източниците, осведомени с разбора. По-малки количества газ се управляват от търговски сдружения като Glencore Plc и Vitol Group, чийто интерес е да усилят оптимално цената на портфейлите си. Но те са относително незначителни играчи заради обвързваните с това високи разноски и новите регулации, които основават още повече спънки, обявиха източниците при изискване за анонимност.

Опасенията за доставките на газ през зимата подтикнаха старания за запълване на хранилищата, които сега са покрай своя пик и над петгодишната си междинна стойност. Но с цел да избегнат рисковете, държавните управления могат да задействат изключително състояние. При подобен сюжет Федералният орган за електроенергийните мрежи на Германия, както и другите национални органи, ще има право да разпореди дали газът да остане в хранилището или да бъде изтеглен. Това ограничаване може да сложи прилежащите страни в спешна обстановка.

Германия е подвластна от други страни, защото нейните находища покриват единствено 25% от годишното търсене. Полша също се намира в нестабилно състояние. Петата по население страна в Европейски Съюз с 38 млн. поданици разполага с по-малък потенциал за предпазване на газ от Словакия - страна с население от 5,5 млн. поданици.

Ако системата работи, цените ще се покачат там, където търсенето е най-силно, и защото доставките се придвижват към пазарите с най-високи цени, цените в страните, където има достъп до газови ресурси, ще се покачат в отговор, споделя Ник ван Кутерен, търговец в холандската енергийна компания PZEM NV. " Предстои да забележим какъв брой ефикасен е пазарът ", добавя той.

Ценовите деформации евентуално ще се появят през идващите месеци, защото доставките от Русия, които през предходната година покриваха 40% от потребностите на континента, бяха фрапантно понижени. Това усилва вероятността за превозване на газ от един пазар на различен, тъй че с понижаването на температурите огромни пазари като Германия и Полша биха могли да привлекат доставки от Италия, Австрия и Нидерландия.

Въпреки че разполага с най-големия потенциал за предпазване в Европа, Германия обичайно употребява запасите на Австрия, с цел да може най-голямата европейска стопанска система да отоплява домовете си и да поддържа работата на фабриките си. През зимата Австрия нормално действа като снабдител, като над две трети от потенциала ѝ за предпазване постоянно се дава на други страни. Чешката република и Унгария също разполагат с потенциал за предпазване, по-голям от вътрешните им потребности.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР