Европа преживява от понеделник втора гореща вълна в рамките на

...
Европа преживява от понеделник втора гореща вълна в рамките на
Коментари Харесай

Гърция държи европейския температурен рекорд - 48 градуса

Европа претърпява от понеделник втора гореща вълна в границите на месец и всеки ден падат температурни върхове. Но абсолютният европейски температурен първенец към момента не е надвит, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Рекордът е подложен на 10 юли 1977 година в Елевсина на няколко километра западно от Атина и е от 48 градуса по Целзий. Този връх, регистриран в интервал на изключителна суша и на огромен горски пожар на 15 километра северно от Атина в бивше кралско имение, обаче е надалеч от международния температурен връх. Той е 56,7 градуса по Целзий и е регистриран в Долината на гибелта в Калифорния на 11 юли 1913 година, само че е оспорван от специалистите.

Що се касае до температурните достижения в южната част на Стария континент второто място си разделят Испания и Португалия с 47,3 градуса по Целзий. В Португалия тези градуси бяха измерени на 1 август 2003 година в градчето Амарелея в южната част на страната. По това време Европа преживяваше гореща вълна, с която бяха свързани 70 000 смъртни случая, от които 2700 в Португалия. В Амарелея обаче хората не се опасяват от жегите, тъй като там постоянно било горещо. Не инцидентно градчето е наречено "най-топлото място в Португалия ". Рекордът в Испания пък беше подложен на 13 юли 2017 година в град Монторо покрай Кордоба. В градчето животът е приспособен по принцип към горещините и общинският басейн остава отворен до 2 ч. след среднощ, а детските прожекции в киносалона стартират в 21 ч., до момента в който циркът и театърът отварят порти в среднощ.

На трето място в температурната ранглиста е Франция с 46 градуса по Целзий, регистрирани в село Верарг в югозападната част на страната на 28 юни тази година.

Сега, през втората гореща вълна, в Западна Европа бяха усъвършенствани редица национални и градски върхове. В Париж през вчерашния ден бяха регистрирани 42,6 градуса по Целзий, което беше столичен връх, напомня Франс прес. В Германия в градчето Линген беше подложен народен връх от 42,6 градуса по Целзий, оповестява ДПА. В южната част на Холандия бяха измерени рекордните за страната 40,4 градуса по Целзий, а в Белгия през вчерашния ден в Бегейнендейк в северната част на страната са били измерени рекордните за страната 41,8 градуса по Целзий, добавя Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР