Европа преживява една от най-засушливите години в историята сиИстински ад

...
Европа преживява една от най-засушливите години в историята сиИстински ад
Коментари Харесай

Адска жега в Европа

Европа претърпява една от най-засушливите години в историята си

" Истински пъкъл " - с тези думи европейските медии разказват невижданата горещина. Изключително високи температури на въздуха през последните две седмици са регистрирани в Португалия (до 47°C), Италия (над 40°C), Франция (34°C), Гърция (до 40°C), Испания (до 42°C), Англия (до 40°C).

Министерството на здравеопазването на Португалия заяви на 17 юли, че повече от 650 души са умряли заради горещата вълна през миналата седмица. От 7 до 13 юли там е умирал по един човек на всеки четиридесет минути. Повече от 500 души са умряли в Испания от жегите. А в испанския град Валядолид поради невижданите горещини от небето започнаха да падат птици - гълъби, бързолети, даже щъркели.

Заради горещините и сушата италианското държавно управление разгласи изключително състояние в по-голямата част от северната част на страната. Верона, с население от четвърт милион души, наложи предел върху използването на питейна вода. Милано разгласи прекъсването на своите декоративни фонтани. Басейнът на река По в Северна Италия, където живее една трета от популацията на страната, е без дъжд повече от 200 дни.

В резултат на това тази най-дълга река в Италия, употребена за пиянство, напояване и водноелектрическа сила, доближи най-ниското си равнище в историята. Нивото на водата в езерата Лаго Маджоре и езерото Гарда също е доста по-ниско от нормално по това време на годината. Нивото на водата спадна и в река Тибър, която тече през Рим. Като цяло производството на електричество от хидроенергията в Италия е намаляла с 40 % спрямо предходната година, оповестява AFP.

Нивото на водата в Рейн бързо пада и това е една от най-дългите реки в Европа с дължина 1233 километра. На един от ръкавите на Рейн при вливането му в морето се намира пристанището на Ротердам – най-голямото в Европа. Съгласно измерванията, Рейн става все по-плитък с всеки ден.

В Обединеното кралство през уикенда беше свикано изключително съвещание на кабинета, с цел да разиска първото в страната „ рисково алено “ предизвестие за жега. И за първи път в историята метеорологичната работа на Обединеното кралство разгласи " алено равнище " на заплаха заради температурите над 40 градуса.

Заради горещините и невижданата суша, на континента бушуват горски пожари. Почти половината от гористата зона на Сиера де ла Кулебра, планинска верига в северозападна Испания, изгоря, което го прави най-големият пожар в историята на Испания. Райони във Фигеруела де Ариба към момента горят.

По цялото Средиземно море пожарникарите се борят да овладеят пожарите, реките на практика пресъхнаха и хиляди хора бяха евакуирани от домовете си. Хиляди хора са принудени да бягат поради вилнеещите горски пожари в югозападна Франция.

" Европа претърпява една от най-сухите години в историята ", написа европейското издание на американския вестник " Политико " в публикация, озаглавена " Голямата суша в Европа ". Сушата към този момент понижи производството на водна сила и храна. Много градски управляващи молят жителите да понижат потреблението на питейна вода.

Безпрецедентна суша се трансформира в злополучие за селското стопанство. Топлинните талази карат дърветата и храстите да изсмукват вода от по-дълбоките подземни пластове, изчерпвайки подземните води. Екосистемите могат да се срутен при по-нанатъшен стрес, предизвести Нико Вандерс, доцент от катедрата по рискови хидрологични условия в университета в Утрехт, Холандия.

Фермерите в Западна Европа са в суматоха. Европейската комисия предвижда, че през тази година общо добивите на зърнени култури, в това число пшеница, ечемик и царевица, ще бъдат с 2,5 % по-ниски от предходната година заради сушата.

Унгарското министерство на земеделието заяви, че е получило 8 413 уведомления за вреди от суша към началото на месеца, обхващащи обработваема повърхност от 322 000 хектара през 2022 година, три пъти повече от всяка предишна първа половина на годината.

В Италия вероятностите са още по-драматични. „ Оценяваме намаляването на производството от към 30 %, само че може би даже повече, изключително за зърнените култури “, сподели Алесандра Де Сантис, началник на офиса в Брюксел, който лобира за италианските фермери.

В отчет на Съвместния проучвателен център на Европейската комисия се показва, че половината от територията на Европейски Съюз е застрашена от суша. Селското стопанство на доста страни ще бъде повредено. Анализ на развиването и въздействието на продължителните горещини сподели, че 11% от териториите на Европейски Съюз към този момент изпитват липса на почвена влага, а 46% от териториите са изложени на риск.

Причината е изменението на климата. Липсата на влага и високите температури ще доведат до понижаване на добивите, което утежнява така и така отрицателните прогнози за зърното. Последствията от сушата, отбелязва отчетът, ще обиден селското стопанство на Испания, Италия, Португалия, Румъния и Франция. В известна степен юлските климатични условия ще навредят на земеделските производители от Унгария, Германия, Полша, Словения и Хърватия.

Европа е застрашена от опустиняване, предизвестява турският вестник Türkiye. Испания и Португалия претърпяват най-горещите дни през последните хиляда години.

Настоящата трагична суша в Европа удря континента във време на остра енергийна рецесия, породена от самоубийствените наказания против Русия и прибързания опит за „ зелен преход “. Цените на електрическата енергия скочиха до небето и климатиците се трансфораха в проблем.

Освен това, както норвежкият енергиен анализатор Rystad Energy предизвестява, горещата вълна ще попречи на европейските страни, наред с другото, да усилят запасите си от газ преди зимния интервал.

„ През април чакахме идната европейска зима да бъде мъчно време за потребителите и държавните управления. Актуализираните ни сюжети демонстрират, че Европа евентуално ще се сблъска с бурята доста по-рано “, заключава Rystad Energy.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР