Европа представи в Кан първия от серията сателити за четири

...
Европа представи в Кан първия от серията сателити за четири
Коментари Харесай

Европа представи високотехнологичен сателит, който ще ускори предупрежденията за екстремно време


Европа показа в Кан първия от серията спътници за четири милиарда евро, предопределени да дават по-ранни предизвестия за рисково време, заяви Българска телеграфна агенция.

Спътникът MTG-I1 е създаден за 12 години от Европейската галактическа организация и организацията EUMETSAT (Европейската организация за употреба на метеорологични спътници), в която вземат участие 30 страни. Той ще бъде изстрелян до края на годината с ракета " Ариан 5 " и ще следи Европа и Африка. Образна информация ще изпраща от идната година.

На геостационарна орбита към него ще се причислят още пет спътника - три образни MTG-I и три звукови MTG-S. Те ще вършат сечения на атмосферата като медицински скенер. Предвижда се да работят до 2030 г. 

Специалистите се надяват с тях метеоролозите да завоюват часове в прогнозите на стихии и наводнения, които може да са смъртоносни. 
Със спътниците MTG-I Европа ще се изравни с НАСА и Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата. MTG-S обаче ще са първите звукови сонди в космоса. Китай е опитал с сходна технология, само че тя е с по-малка акуратност и още не е изведена на орбита. Звуковото съоръжение и сканирането ще могат да засекат стихия, преди да е станала забележима за обичаен радар. 

Спътникът с тегло 3,8 т наподобява на дребен камион. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР