Европа очаква лоша година за земеделския сектор. Селскостопанското производство в

...
Европа очаква лоша година за земеделския сектор. Селскостопанското производство в
Коментари Харесай

Европа очаква лоша година за земеделския сектор

Европа чака неприятна година за земеделския бранш. Селскостопанското произвеждане в Европа продължава да бъде повлияно от последствията от войната в Украйна. Това ясно се вижда при по-високите цени на силата, възходящите разноски за първични материали и инфлацията на храните в целия Европейски Съюз. Това сочи разбор на Европейската комисия (ЕК) по отношение на селскостопанските пазари на Европейски Съюз.

Докладът се стреми да показа общ обзор по браншове, както и най-новите трендове и по-нататъшни вероятности пред пазара.
В допълнение към геополитическата неустойчивост, Европейски Съюз записва едно от най-горещите лета в историята, което засегна доста пролетниците – царевица, соя и слънчоглед. Метеорологичните условия също бяха сложни за фермерите, занимаващи се с отглеждане на животни, както и за животните, които страдаха от топлинен стрес и имаха по-ниски дажби.

Въпреки очевидните провокации, наличността на храна не е застрашена в Европейски Съюз. Освен това износът на зърнени култури от Европейски Съюз се чака да доближи 51 милиона тона, което е с 6,5% над предишния сезон и с 20,9% над междинното за последните пет години.
Според отчетът обаче, тази геополитическа обстановка ще докара до забележителна неустановеност във връзка с вероятностите.
Подписаното през месец юли съглашение за обновяване на износа на украинско зърно през Черно море, донесе известно облекчение на интернационалните пазари с внезапен спад на цените на пшеницата и маслодайните семена. Но до момента в който цените на суровините спаднаха това лято, индустриалните разноски и потребителските цени остават исторически високи. Това се дължи на високите цени на логистичната верига за доставки, да вземем за пример за електрическа енергия, обработка, пакетиране, превоз, изстудяване и отопление. Повишените разноски за живот могат да понижат потребителското търсене на хранителни услуги (ресторанти или кетъринг) и да доведат до повече извършване на покупки на дребно.

Наличието на торове за идния сезон е друга грижа за земеделския бранш. Тъй като производството на торове се нуждае от природен газ за произвеждане на амоняк и други азотни артикули, те понижават или стопират производството, когато цените на газа са прекомерно високи. Намаленото произвеждане и приложимост на торове може да повлияе на производството на култури през 2023 година, както и да окаже влияние върху секторите за преправка на питиета и месо, които употребяват странични артикули от процеса на произвеждане на торове.

Полски култури

Общото произвеждане на зърнени култури в Европейски Съюз все още се предвижда да доближи 270,9 милиона тона, което съставлява 7,8% по-малко от предходната година. Най-рязкото понижение се отнася до царевицата с 55,5 милиона тона, което е спад от 23,7% на годишна база. Това се дължи основно на лятната суша. Производството на мека пшеница ще намалее единствено с 2,4% при планувано произвеждане от 127 милиона тона. Търговията със зърнени култури продължава да нараства, като износът на мека пшеница от Европейски Съюз се чака да доближи 36 милиона тона, което е нарастване от 23% на годишна база.

Благодарение на по-високите предстоящи добиви от протеинови култури, производството в Европейски Съюз се чака да нарасне с 1,4% и да доближи 4,32 милиона. Що се отнася до маслодайните семена, площите с тези култури в Европейски Съюз доближиха най-високата си стойност за всички времена през пазарната 2022/23 година от 12,2 милиона хектара, което е нарастване от 14,6% на годишна база. Двигатели за това развиване бяха внезапно покачващите се цени на маслодайните култури и изключително на растителните масла и краткотрайната дерогация за разрешаване на развъждането на избрани култури върху земя под угар. Това доста разширение докара до нарастване на реколтата от 7,5%, като по този метод се смекчи и въздействието на сушата върху добивите.

Мляко и млечни артикули

Горещото и изсъхнало време от това лято освен аргументи топлинен стрес при говедата, само че също по този начин докара до по-ниска наличност и качество на тревата. За да се оправят с това, фермерите коригираха наличността на фураж, като или използваха свои фуражи – планувани за зимните месеци, или понижиха в допълнение размера на стадото си. В резултат на това годишното събиране на мляко в Европейски Съюз се чака да намалее с 0,5%. Началото на 2023 година може да бъде предизвикателство за млекопроизводителите, които са изправени пред по-високи разноски за първични материали и по-малко наличност на фураж в допълнение към евентуално по-ниското потребителско търсене заради инфлацията на храните.

Месни артикули

Животновъдните производители са измежду най-засегнатите от рекордните разноски за сила и запаси. Въпреки високите цени на говеждото, свинското и птичето месо, тези сложни условия лимитират производството в тези три бранша. През 2022 година производството на говеждо месо в Европейски Съюз ще намалее с 0,6%, производството на свинско месо в Европейски Съюз с 5%, а производството на птиче месо в Европейски Съюз с 0,9%. Високите цени също натоварват износа на Европейски Съюз на тези артикули, като се чака спад с 1%, 17% и 2,2% през 2022 година надлежно за говеждо, свинско и птиче месо.

Сос, който носи чувството за захапване от тарантула

 

Източник: Агри

 

Европа чака неприятна година за земеделския бранш

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР