Европа може да издържи без руски газ в продължение на

...
Европа може да издържи без руски газ в продължение на
Коментари Харесай

МВФ: Загубата на руска енергия ще натежи на европейската икономика

Европа може да издържи без съветски газ в продължение на шест месеца, само че по-късно икономическото влияние ще бъде съществено, сподели почитан чиновник на МВФ за Агенция Франс Прес.

Алфред Камер, началник на европейския отдел на МВФ, прикани страните в района да подхващат серия от стъпки за облекчение на възможна липса на газ, в това число посредством понижаване на потреблението и нагнетяване на ресурси.

Европа разчита на Русия за по-голямата част от енергийните си потребности, изключително от природен газ. Икономистите на Фонда преглеждат разнообразни обстановки и вреди от възможна загуба на доставките на Москва.

„ През първите шест месеца Европа може да се оправи без съветски газ в случай че разполага с различни доставки и употребява съществуващи складове ", споделя специалистът в изявление в коридорите на пролетните срещи на МВФ и Световната банка. „ Въпреки това, в случай че прекъсването на газа продължи през зимата и за по-дълъг интервал, това ще има обилни резултати върху европейската стопанска система ", добавя той.

Западът обмисля налагане на ембарго за импорт на съветски енергийни запаси като част от глобите за съветската инвазия в Украйна. Москва също може да спре износа, с цел да отвърне на наложените наказания.

Международният валутен фонд предвижда, че цялостното прекъсване на съветския газ и нефт може да коства на Европейския съюз три % от Брутният вътрешен продукт, според от тежестта на зимата.

Фондът прикани страните да създадат стъпки да се приготвят за такава опция.

Източник:БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР