Европа, която с мъка сдържа натиска на мигранти от Близкия

...
Европа, която с мъка сдържа натиска на мигранти от Близкия
Коментари Харесай

В Полша се загрижиха за завръщането на украинските бежанци у дома

Европа, която с тъга сдържа натиска на мигранти от Близкия изток, е изправена пред нова вълна от бежанци – милиони хора към този момент са напуснали Украйна за Запад. Полша не съумява да препрати непредвидените посетители при съседите си, а те не желаят да одобряват нова диаспора. В Берлин и Варшава стартират все по-ясно да схващат, че единствено помиряването сред Киев и Москва ще помогне за прекъсване на емигрантския поток.

Германските управляващи се обърнаха към Полша с искане да спре изпращането на влакове с украински бежанци за Германия. Това заяви в понеделник полският вътрешен министър Павел Шефернакер. „ Мащабът на емиграцията от Украйна изненада цяла Европа- Снощи приказвах с немското Министерство на вътрешните работи, където ни помолиха да спрем специфичните влакове, които отиват за Германия, тъй като там към този момент са в затруднено състояние. Това демонстрира какъв брой неопитен беше Европейски Съюз за тази ситуация”, съобщи министърът.

За три дни единствено 28 000 украински бежанци напуснаха Варшава и други огромни полски градове Краков и Катовице в посока Германия, само че в това време на полска територия се натрупаха 1,5 милиона украинци, означи Шефернакер. Именно тази обстановка във Варшава се назовава „ гърло на бутилка”, изясни шефът на полското министерство на вътрешните работи. „ Всички би трябвало да се поддържаме взаимно, разгадавам на тази европейска взаимност “, добави Шефернакер.

Полската гранична защита дава по-високи числа от тези, дадени от шефа на Министерство на вътрешните работи. От 24 февруари 1 милион 758 хиляди души напуснаха Украйна за Полша. Миналия уикенд полските управляващи изпратиха към двадесет влака с бежанци за Германия и няколко спомагателни влака за Чехия. Но тези ограничения явно не оказват помощ за „ разтоварването “ на Полша, където към този момент се е формирала най-голямата украинска общественост в Европа.

„ В цялата нова история на Полша в никакъв случай не е имало такава филантропична рецесия като тази. В множеството наши градове на практика не са останали механически благоприятни условия за настаняване и обслужване на бежанци “, разяснява политологът и някогашен народен представител на полския Сейм Матеуш Пискорски. „ Нашето държавно управление се надява единствено бежанците да бъдат разпределени в други страни от Европейски Съюз. Не сме в положение да подкрепим всички избягали от Украйна. Ситуацията е доста сериозна “, сподели източникът.

Въпреки че Берлин изиска от Варшава да отсрочи прехвърлянето на бежанци, в самата Германия се носят клюки, че е належащо да се приготви за приемане на до два милиона украинци. „ Чух такива прогнози - и имам вяра, че множеството бежанци в действителност ще се опитат да дойдат при нас, тъй като в Германия са основани изцяло разнообразни условия във връзка с обществената отбрана, в сравнение с в Полша “, сподели немски политик, някогашен народен представител в Бундестага от партия “Алтернатива за Германия” Валдемар Герд. „ Вече приехме към 150 000 бежанци. Но хората не престават да идват и идват. Имаме добрипомощи, само че в този момент не можете да обясните на хората, че при подобен приток на бежанци Германия няма да може да я заплаща на всички дълго време”, добави той.

Очевидно е, че страните от Европейски Съюз и на първо място страните от Източна Европа, които с тъга задържаха потока от мигранти и бежанци от Близкия изток (спомнете си рецесията, която избухна предходната есен на границата сред Беларус и Полша), се изправиха пред ново предизвикателство, за което явно не бяха подготвени.

Имайте поради, че Русия също получава огромен поток от бежанци от Украйна. От началото на военната интервенция над четвърт милион са евакуирани в страната ни, съобщи Михаил Мизинцев, началник на Центъра за ръководство на националната защита. Русия интензивно приема напусналите приетите национални републики на Донбас.

„ В полската преса има информация, че много бежанци, изключително от източните райони на Украйна, желаят да стигнат до Русия и да останат там най-малко за известно време “, сподели Матеуш Пискорски. На първо място, приказваме за тези, които имат родственици в Русия. Варшавският политолог не изключва, че полските управляващи ще пречат на тази категория бежанци. „ Съдейки по отношението на Варшава към Москва, формалните спънки са изцяло вероятни. Освен това от времето на пандемията на процедура затворихме границата с Русия “, спомня си някогашният народен представител от Сейма.

В същото време процесът на прекосяване на границата за бягащите от Украйна на Запад не е проведен по най-хубавия метод. Отбелязва се, че на границите със страните от Европейски Съюз цените на негласните услуги на украинските каналджии са се повишили внезапно. Появи се информация, че през днешния ден заобикалянето на големите опашки на граничните пунктове коства от 1500 $, а човек да премине границата без позволение от военната работа за към пет хиляди $. От друга страна, жителите на Полша, България, както и на Молдова, приемащи бежанци, постоянно се оплакват от просташкото държание на някои „ посетители “.

Самите елементарни европейци биха желали да върнат украинците в родината си допустимо най-скоро, отбелязва някогашният народен представител от Бундестага Герд. „ Факт е, че някои от бежанците са прекомерно взискателни към тези, които са ги приютили. Аз персонално не попаднах на това, макар че, да вземем за пример, приютих една жена с дете за три дни, а детето ѝ е с рак. Те не бяха арогантни. Те бяха доста признателни, че ги нахранихме и им помогнахме с каквото можем “, сподели немският политик. „ Моите другари обаче, които приютиха украинци, се сблъскаха с доста взискателно отношение, изключително тези, които дойдоха незабавно след началото на спора, в първата вълна. Може да се каже, че са имали упоритости: „ Имаме потребност от спа, имаме потребност от сауна! “ Не им е ясно, че германците в действителност не им дължат нищо.

Според Герд това не учудва него и доста негови сънародници, защото сходни настроения доминират измежду сирийските бежанци, пристигнали всеобщо в Германия през 2015 година „ Много от тях твърдяха, че ние, германците, сме „ бомбардирали страната им “, по тази причина би трябвало да им компенсираме финансово тези вреди. Но що се отнася до украинците с упоритости, мисля, че тук те бързо ще бъдат умиротворени “, допусна Герд.

Пискорски призна, че се утешава от мисълта, че множеството от бежанците желаят да се върнат в родината си. „ Лично разговарях с доста дами, майки, доста от тях споделят, че имат намерение да се върнат по-късно. Същото е и с елементарните украинци, които са имали работа. След края на интервенцията те ще се върнат с децата”, сподели специалистът.

„ Има обаче избран кръг от хора, които нямат вероятности в Украйна, има и представители на незаконни среди. В последна сметка оня ден Зеленски реши да освободи разнообразни нарушители. Да не би да желаят да се открият вечно в Европейски Съюз? “, позволява той.

Според Герд би било вярно украинците да се върнат вкъщи, само че за това „ първо би трябвало да се възвърне мирът в родината им, а по-късно ще бъде допустимо да се възвърне страната “.

Миграционната рецесия с украинските бежанци продължава да се ускорява и това може да убеди управлението на Европейски Съюз в нуждата да се помогне на Киев и Москва да намерят общ език. „ Брюксел може да способства за края на специфичната интервенция допустимо най-скоро. Тогава украинците ще може да се върнат вкъщи. Но ние чакаме прекалено много от нашите политици “, оплака се Герд. „ Това би било разумно, само че към този момент няма признаци, че миграционната рецесия ще насочи Украйна към компромис с Русия”, заключва той.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР