Европа е на прага на отбранителен ренесансНа среща на външните

...
Европа е на прага на отбранителен ренесансНа среща на външните
Коментари Харесай

“Планът Макрон” – ще го бъде ли?

Европа е на прага на защитителен подем


На среща на външните министри от Европейския съюз бе показан проект за основаване на общоевропейски сили за бързо реагиране. Негов основател бе президентът на Франция Еманюел Макрон, който неуморно се пробва да форсира европейската интеграция. Новият план няма да е част от към този момент настоящите институции; по него ще се работи паралелно с НАТО и Постоянното структурирано съдействие (ПСС).

Както осведоми изданието „ Политико “, военната самодейност съдържа 17 точки, целящи да се усъвършенства подготовката на бойците в европейските страни, а също и да се увеличи боеготовността им.

Включването на „ проекта Макрон “ в дневния ред на Европейски Съюз демонстрира какъв брой са съществени желанията на президента, обявени в сорбонската му тирада, акцентира Сергей Фьодоров, водещ теоретичен помощник в Института за Европа към Руската академия на науките. Остава обаче открит въпросът ще има ли действителни резултати от сходни ограничения.

„ Фактически Европейски Съюз разполага с прототип на европейски сили за бързо реагиране още от 80-те, само че досега европейските страни избягваха да вземат участие в огромни сухопътни интервенции – сподели Фьодоров пред „ Независимая газета “. – Затова е подозрително дали европейците, даже в случай че разполагат с бойни единици от рода на тези в НАТО, ще ги употребяват интензивно. “ С други думи, изясни аналитикът, сами по себе си новите структури може би няма да са задоволителни, с цел да подбуден европейците към съществени дейности.

Подобни подозрения има и Алис Паниър, професор по интернационалните връзки и европейски проучвания в университета „ Джонс Хопкинс “. Стъпките, ориентирани към образуване на сили за бързо реагиране, ще бъдат ефикасни съгласно нея единствено в случай че страните съумеят тъкмо да дефинират параметрите на своето взаимоотношение – в това число броя на персоналния състав на батальоните и структурата на командването им.

В този подтекст концепциите на Париж подвигат високо летвата, установи Паниър. Френската министърка на защитата.

(Със съкращения от БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР