Еврокомисията вече ще струва по-евтино на данъкоплатците в държавите членки.

...
Еврокомисията вече ще струва по-евтино на данъкоплатците в държавите членки.
Коментари Харесай

Орязват харчовете на еврокомисарите, задължават ги да пътуват с най-евтиния билет

Еврокомисията към този момент ще коства по-евтино на данъкоплатците в страните членки. Това става посредством признатия през днешния ден нов етичен кодекс, който вкарва нови ограничавания за активността им.

Едно от тях, да вземем за пример, е орязването на разноските им за пътувания. Според новите правила, при командировките си те би трябвало да избират най-евтиния вероятен билет. Поради което е прекомерно евентуално напълно скоро някой европеец, пътуващ със аероплан в икономичната класа, да лети един до друг с еврокомисар. Самата Европейска комисия пък ще разгласява на всеки два месеца обществен доклад за това кой какъв брой и защо е похарчил, написа Inews.

В същото време се постановат и нови ограничавания при работата им след напускането на Еврокомисията. От една страна те няма да могат да извършват избрани действия, в случай че те са директно свързани с работата им в интервала, когато са били членове на Европейска комисия. Преди да постъпят на новото място, ще би трябвало и да уведомят Комисията за него, с цел да няма спор на ползи. Не е изключено и да получат отвод. Това предписание ще важи към този момент и за по-дълъг интервал – 2 години за еврокомисар и 3 години за ръководител на Европейска комисия, а не както бе до момента – за година и половина. Новият етичен кодекс слага бариери и пред вложенията на някогашни еврокомисари. В каквото и да влагат парите си, в случай че става въпрос за сума над 10 000 евро, още веднъж ще би трябвало да уведомят и получат позволение от някогашния си шеф. В избрани случаи даже може да се стигне до лишаване на сумата.

За да се съблюдават тези и останалите остарели и нови правила, се основава и нов надзорен орган. Той ще следи както работата на еврокомисарите, до момента в който са на такава служба, по този начин и по-късно. Ще дава отговор за разноските им, за споровете на ползи и така нататък

Всичко това става допустимо откакто самата Европейска комисия одобри през днешния ден публично новия Кодекс за държание на еврокомисарите, разгласен преди време от ръководителя Жан-Клод Юнкер в речта му по отношение на положението на Съюза. След консултация с Европейския парламент, новите правила влизат в действие още от през днешния ден. Това е част от почналите от началото на мандата на Юнкер непрестанни старания на за установяването на по-голяма бистрота.

С осъвременените правила се дефинират нови стандарти за етични правила в Европа. Освен че съдържа предлагането на ръководителя за удължение на " интервала на спиране " (ограниченията и разпоредбите за работа след края на мандата на еврокомисарите – бел.ред.) от актуалните 18 месеца на 2 години за някогашните членове на Комисията и на 3 години за ръководителя на Европейска комисия, в новия Кодекс се дефинират по-ясни правила и по-високи етични стандарти и се вкарва по-голяма бистрота в редица области. С него се основава също по този начин самостоятелен Комитет по нравственос с укрепен статут — заменящ сегашния ad hoc комитет по нравственос — за да бъде засилен контролът и да бъдат предоставяни препоръки по отношение на етичните стандарти.

Новият Кодекс за държание на членовете на Комисията съдържа, по-специално, следните усъвършенствания:

- Дейности след приключването на мандата: С новия Кодекс за държание " интервалът на спиране " се удължава от актуалните 18 месеца на 2 години за някогашни членове на Комисията и на 3 години за ръководителя на Комисията. През интервала на спиране някогашните членове на Комисията би трябвало да уведомяват Комисията, преди да стартират нова работа, като подлежат също по този начин на ограничавания във връзка с някои действия, като да вземем за пример лобиране на членове или личен състав на Еврокомисията.

- Предотвратяване на спорове на ползи: В новия Кодекс за държание за първи път се дефинира понятието " спор на ползи " и се вкарва правилото, че членовете на Комисията освен следва да заобикалят обстановки на спор на ползи, само че и такива, които могат да бъдат счетени за спор на ползи. В случай че някогашни еврокомисари имат намерение да работят в области, свързани с някогашните им портфейли, първо би трябвало да бъде съветван самостоятелният Комитет по нравственос. Отсега нататък както решенията на Комисията, по този начин и мненията на Комитета по отношение на тези въпроси, ще бъдат оповестявани обществено.

- Финансови ползи: Също по този начин ще се ползват по-строги правила във връзка с финансовите ползи на членовете на Комисията. Те ще би трябвало да заявяват вложенията, които надвишават 10 000 евро, без значение дали е налице вероятен спор на ползи. В случай на спор на ползи по отношение на съответни активи на даден член на Комисията, ръководителят ще има опция да изиска освобождението от тези активи или прехвърлянето им на доверително ръководство " на сляпо ". Както и понастоящем, членовете на Комисията следва да актуализират своите заявления при започване на всяка година.

- Прозрачност и докладване: Членовете на Комисията са най-хубавите посланици на Европейския съюз във всички страни и на всички места по света, заради което Юнкер ги предизвиква да продължат да пътуват. Те би трябвало да вършат това по най-ефективния от позиция на разноските метод. На всеки два месеца ще бъде оповестена информация по отношение на разноските за пътешестване на всеки член на Комисията. Първото издание на такава информация е планувано за края на февруари 2018 година

- Прилагане на разпоредбите: При използването на кодекса Комисията ще бъде подпомагана от новия самостоятелен Комитет по нравственос, който ще може да дава препоръки по всички свързани с етиката въпроси и да насочва рекомендации по отношение на кодекса. В случай на нарушение на кодекса, което не изисква сезирането на Съда на Европейски Съюз, Комисията може да наложи неодобрение и да го оповести обществено. Това е нова процедура, която Комисията " Юнкер " употребява наскоро и която оттук насетне ще залегне в новите правила.

- Възможност за членовете на Комисията да вземат участие като претенденти в изборите за Европейски парламент, без да се постанова да вземат отпуск: Това предложение на ръководителя Юнкер от ноември 2016 година също е част от преразгледания Кодекс за държание, като ще стартира да се ползва незабавно щом Европейският парламент одобри обновеното Рамково съглашение сред Европейския парламент и Комисията. Гласуването в Европейския парламент е планувано за 7 февруари.

Следващи стъпки:

Новият Кодекс за държание влиза в действие през днешния ден и ще се ползва за всички сегашни членове на Комисията " Юнкер ". Очаква се на 7 февруари Европейският парламент да одобри новите разпореждания, даващи опция на членовете на Комисията да вземат участие в изборите за Европейски парламент, без да се постанова да вземат отпуск. В края на февруари 2018 година Комисията за първи път ще разгласява детайлности за всички разноски за командировки на членовете на Комисията.

И най-после, в дух на бистрота и отчетност Комисията ще разгласява годишни отчети по отношение на използването на кодекса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР