Еврокомисията се провали показно по три направления - корупция на

...
Еврокомисията се провали показно по три направления - корупция на
Коментари Харесай

Сега разбрахте ли, г-н Юнкер, какво натворихте в България?

Еврокомисията се провали показно по три посоки - корупция на високо ниво, проведена престъпност и независимост на словото

Европейската комисия (ЕК) се яви в България за началото на нейното първо европредседателство с най-грозната си одеждa - лицемерието. Българите получиха прегледен урок от Брюксел на тематика: " Не ме гледайте какво върша, а слушайте какво ви приказвам ". Нямаше да повярваме, че е вероятен подобен евроцинизъм, в случай че урокът не бе изнесен персонално от ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. Той се спря на три съществени въпроса: битка с проведената престъпност, битка с корупцията на високо ниво и отбрана на свободата на словото. И по трите като че ли бе преписвал от тетрадката на Бойко Борисов. Ето какво разбрахме от пазителя на европейските закони (каквато е главната функционалност на Европейска комисия като изпълнителен орган на ЕС).

Още до момента в който се готвеше за вълнуващата си среща с България, Жан-Клод Юнкер като шеф на Еврокомисията два пъти за една година (през януари и ноември 2017)

подправи българската реалност

по шестия индикатор от Механизма за съдействие и инспекция, който се отнася до битката с проведената престъпност. В последния отчет, изтеглен преднамерено два месеца, с цел да не смущава началото на българското европредседателство, подопечните му служители написаха, " че през последните 10 години в незаконната среда (в България - б.а.) е настъпила огромна смяна, като при проведената престъпност се следи спад на равнището на очевидно принуждение и тя съставлява по-малка опасност за обществото, в сравнение с в предишното, както и че заради тази причина като цяло ситуацията в България се доближава до това в някои други страни членки ". Юнкер в никакъв случай не е назовавал друга страна, в която босовете на огромните незаконни групировки са изцяло недосегаеми. Интересно, в случай че в родния му Люксембург имаше над 150 поръчкови убийства и нито един гарант или причинител не бе осъден, дали щеше да го счита за обикновено.

Трябваше Юнкер да се сблъска очи в очи

с българската проведена престъпност, с цел да види, че при нея освен няма " спад на равнището на забележимото принуждение ", освен тя " не съставлява по-малка опасност за стабилността на обществото ", само че е способна да вилнее когато й е комфортно и даже да се изгаври с него. Докато лееше благи слова за " приятеля Бойко ", умря данъчният чиновник Иво Стаменов (43 г.), прострелян показно в центъра на София на 19 декември. Тогава след съвещание при Борисов неговият финансов министър Владислав Горанов дефинира закононарушението като " изстрел против страната ", а министър председателят бе представен да споделя, че " в случай че ги оставим безнаказани, на следващия ден ще посегнат и на различен ".

Точно по този начин стана: На 8 януари край булеварда на властта " България " в столицата бе погубен показно 49-годишният предприемач Петър Христов, доближен до ръководещата партия ГЕРБ. По това време Юнкер би трябвало да е репетирал към този момент речта си за тържественото разкриване на българското европредседателство три дни по-късно. Властта се похвали, че е разкрила самоубит причинителя на всеобщо ликвидиране на битова основа в Нови Искър, само че не сподели ясно какво счита да прави с поръчковите убийства. Както нормално тя бе ефикасна в битката с неорганизираната престъпност, а проведената остави сама да се оправя.

Друг значим индикатор, по който Еврокомисията следи от 11 години България като член на Европейски Съюз, е корупцията на високо ниво. По мотив европредседателството десетки авторитетни медии хвърлиха взор какво съставлява новият ротационен водач на Съвета на Европейски Съюз и най-силно усещане им направи, че

етикетът " най-корумпирана страна в Европейски Съюз " е все по този начин настоящ

Жан-Клод Юнкер обаче избра да застане като рак на ручей и разгласи на конференция предишния петък в наличието на " приятеля Бойко ": " В никакъв случай не може да се каже, че България е една напълно корумпирана страна. Но проблем с корупцията има, подобен обаче има и на други места. " Юнкер още веднъж не уточни дали има друга европейска страна, където нито един почитан функционер на властта не е вкаран в пандиза макар общото самопризнание, че в страната се шири корупция на високо ниво.

Замазването и на този проблем бе разобличено на мига, тъй като до момента в който Юнкер го омаловажаваше, същия ден Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев над антикорупционния закон, чиято цел е да даде в ръцете на изпълнителната власт нов инструмент за принуда над нейните съперници и да предизвести жителите да не подават сигнали за корупция, тъй като след това няма да има къде да се скрият.

Особено грозно бе съюзяването на Юнкер с " приятеля Бойко " против свободата на словото

Той изрази паника за ориста на хвърлените в пандиза турски публицисти, само че изцяло пренебрегва казуса със свободата на словото в България, класирана на позорното 109 място от " Репортери без граници ". Преди да влезе в Европейски Съюз България делеше 35-36-о място с Франция. 11 години по-късно тя се подреди след Габон. По нищо не личеше на режисираната конференция в петък, че нещо го смущава по отношение на медийната независимост в България. Ден преди идването му Съюзът на издателите в България огласи " Бяла книга за свободата на медиите в България ", в която предложи " медийната независимост да бъде сред главните критерии, съгласно които Европейски Съюз и Европейска комисия дефинират политиката си към страните членки ". Едва ли Юнкер ще си мръдне пръста, откакто към този момент е на път да се откаже от такива критерии като битката с проведената престъпност и корупцията на високо ниво. Той така и така даде период до края на мандата си през 2019 година за унищожаване на Механизма за съдействие и инспекция. За негова най-голяма изненада обаче

персонално той бе осъден в България

Министерството на европредседателството цензурира речта му, произнесена в четвъртък вечерта в Народния спектакъл " Иван Вазов ". Всички речи на другите публични лица излязоха в цялостен текст на уеб страницата на министерството, а единствено от неговото приветствено слово бе изрязан цялостен абзац. Като подсети персоналната си роля за участието на България в Европейски Съюз " още от деня, в който подписах Договора за присъединението й през април 2005 година в качеството си на министър-председател на Люксембург, управляващ ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз ", той добави нещо, което очевидно не се бе харесало на българските управляващи, щом са го цензурирали: " Трябва да знаете - в случай че бях отказал да подпиша, нямаше да сте член. Така че бъдете признателни, че бях в положително въодушевление, с оптимистичен взор към бъдещето. Защото доста години като министър председател и като финансов министър аз се възхищавах на достиженията на българското общество, най-много на най-бедната част на българското общество - какъв брой старания, какъв брой жертви бяха направени от всички тези, които мощно имаха вяра в европейското бъдеще на България. "

Да се приказва за " най-бедната част на българското общество ", която е преобладаваща съгласно европейските стандарти за беднотия, бе някак неуместно за тържествения миг. Освен това българите наивно не престават да имат вяра, че Брюксел ще им помогне против ръководещата ги клептокрация. Не различен, а таман министърката на европредседателството Лиляна Павлова се присмя на протестиращите по време на визитата на Юнкер, че по-добре бе да се оплачат на арменския поп. Ясно е, че

Юнкер няма да се окичи с облика на св. Франциск, който оказва помощ на бедните и онеправданите.

Може би е време да обясня за какво избрах като заглавие присъщ за руснаците израз ( " Вы теперь, хоть бы поняли, что натворили? " ). На 14 декември 2017 година съветският дипломат в София Анатолий Макаров даде конференция в постройката на Съюза на българските публицисти. Запитах го за какво Русия в никакъв случай не повдига въпроса за корупцията в България, както вършат страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Нима не вижда този проблем, или той просто не пречи на нейния бизнес. Той се позасмя и сподели: " Както разбирам, казусът с вашата корупция се намира под контрола на Европейската комисия. " Преди това изясни, че е работил в съветското непрекъснато посланичество в Брюксел и знае добре по какъв начин действат европейските институции. Тъжно е, че като членове на Европейски Съюз повече от десетилетие и в качеството си на ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да научаваме истини от страна отвън Европейски Съюз.

Бутафорията в България, разигравана от Европейската комисия, стана толкоз забележима, че всеки може да й се присмее. Европейският парламент се готви в сряда следобяд да разиска " въздействието на съветската агитация в страните от Европейски Съюз ". Поне във връзка с България това е безсмислено. Хора като Жан-Клод Юнкер правят повече работа за разочароване на българите от Евросъюза, в сравнение с каквато и да е съветска агитация. Той може и да не осъзнава, само че в България натвори антиевропейски настройки, каквито московските пропагандисти не могат.

Светослав Терзиев, в. Сега

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР