Еврокомисарят за защита на потребителите Вера Йоурова обяви, че новият

...
Еврокомисарят за защита на потребителите Вера Йоурова обяви, че новият
Коментари Харесай

Брюксел създава ново звено заради "двойния стандарт" при храните

Еврокомисарят за отбрана на потребителите Вера Йоурова разгласи, че новият център ще спомогне за събирането и обработката на " научно потвърдени обстоятелства "

© Велко Ангелов Още по тематиката
Съпоставими инспекции за " двоен стандарт " на храните в Европейски Съюз ще тръгнат през май
от Дневник,13 фев 2018
Европейска комисия против заблудите в стандарта на храни и питиета

Жан-Клод Юнкер прикани за еднообразно различаване на неприятното качество
13 сеп 2017
Европейска комисия не вижда потребност от закон против двойния стандарт при храните

България стартира нови инспекции на 30 продукта, продавани тук и в още три европейски страни
24 юли 2017 Очаква се през април Брюксел да показа промяна в региона на отбраната на потребителите, която " ще затрудни и направи по-скъпо " за фирмите да заблуждават потребителите. Ново звено, обвързвано с хипотетичния " двоен стандарт " при храните, предлагани в Източна и Западна Европа, ще проработи към взаимния проучвателен център на Европейска комисия. Сред неговите действия ще бъдат съгласуваност на дейностите по надзора на пазара, ръководство на система за ранно предизвестие и информация за измамите с храни, поддържане на бази данни и други, излиза наяве от известие на комисията.

През април се чака да бъде показана обща методология за проучване на храни в другите страни членки, както и промени в законодателството за отбрана на потребителите.

Ново научно звено

Новосъздаденият център за познания за измамите с храни и качеството на храните към европейския взаимен проучвателен център ще съставлява мрежа от специалисти на Европейска комисия и външни специалисти, които да подкрепят комисията и страните. Сред главните му функционалности ще бъде да координира дейностите по надзора на пазара, да ръководи система за така наречен ранно предизвестие и информация за измамите с храни, ще свързва осведомителните системи на страните, в това число бази данни, в които се разказва съставът на разнообразни артикули, излиза наяве от известие на комисията.

" Комисията приема доста съществено въпроса за качеството на храните и неоснователните разлики в тях и към този момент предприе редица съответни стъпки за справяне с казуса ", оповестява в свое изказване комисарят за отбрана на потребителите Вера Йоурова. По думите й новият център " ще способства в допълнение за събиране и обработка на научно потвърдени обстоятелства ".

" Неговата работа ще спомогне също по този начин за създаване на обща методика за изпитване, която от своя страна ще ни разреши да прилагаме и направляваме спазването на законодателството в региона на отбраната на потребителите и храните ", споделя още тя.

Координирани инспекции

Създаването на новия център съответствува и с оповестена друга самодейност от Европейска комисия против хипотетичния двоен стандарт при храните. В момента в Брюксел се създава обща методология, посредством която да се вършат съпоставими инспекции на артикули в разнообразни страни, като сходни проучвания би трябвало да стартират през май. Очаква се първите систематизирани резултати да бъдат ясни в края на годината.

Междувременно преди към месец Вера Йоурова заяви в Прага, че следва да бъде показана промяна на политиката на Европейски Съюз в региона на отбраната на потребителите, която " ще затрудни и направи по-скъпо " за фирмите да заблуждават потребителите. Очаква се законодателните начинания да бъдат оповестени през април.

След като през 2017 година редица страни от Централна и Източна Европа алармираха за евентуален двоен стандарт при храните, обвързван с влагането на по-малко или по-евтини съществени съставки в " източноевропейските " артикули, и упорства за общоевропейски надзорен орган, ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер заяви през есента в годишната си тирада за положението на съюза, че " няма да одобри в някои елементи на Европа на хората да бъдат продавани храни с по-ниско качество, в сравнение с в други страни, без значение че опаковките и комерсиалните марки са идентични ".

Впоследствие беше оповестено, че Брюксел ще предложи обща методология за сравними проби на храните, както и че ще бъде обособен бюджет от 2 млн. евро за правене на обща методология и сравнителни проучвания в страните членки.

През предходната година Българската организация по храните направи инспекции на 31 артикули, продавани в страната и в западноевропейски страни, като откри разминавания при 20% от тях, в това число по-ниско количество на съществена съставна част или потреблението на по-евтин сурогат. Тогава обаче от институцията не оповестиха за кои съответно търговски марки са откритите разлики.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР