Еврокомисарят по финансовата политика Пиер Московиси, германският финансов министър Олаф

...
Еврокомисарят по финансовата политика Пиер Московиси, германският финансов министър Олаф
Коментари Харесай

ЕС прави последни опити да избегне митата върху стоманата и алуминия на САЩ

Еврокомисарят по финансовата политика Пиер Московиси, немският финансов министър Олаф Шолц, гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос и френският им сътрудник Бруно льо Мер (отляво надясно) разискаха разновидностите за търговията със Съединени американски щати на срещата на финансовите министри от еврозоната на 24 май

Предстоят договаряния сред представители на Брюксел и Вашингтон на няколко интернационалните форума. Още по тематиката
Тръмп желае европейският импорт на стомана да се свие с 10%
23 май 2018
Лидерите на Европейски Съюз размахаха пръст на Тръмп от София

" С такива другари за какво са ти врагове ", попита ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск
17 май 2018
Търговската война сред Съединени американски щати и Европейски Съюз се отсрочва

Вашингтон отсрочи с още един месец въвеждането на митата върху стоманата, Брюксел заплаши с " тройна реакция "
1 май 2018
Китай обмисля да понижи вносните мита за коли на половина

Това ще облагодетелства първокласните автопроизводители
30 апр 2018
Срещата Меркел-Тръмп: Различията по отношение на търговията и Иран остават

Двамата водачи демонстрираха по-топли връзки спрямо преди, само че не реализираха необикновен прогрес
28 апр 2018
Визитите при Тръмп: Макрон очарова, Меркел прави работата

Сред главните тематики на двете европейски визити в Белия дом са търговията и Иран
26 апр 2018 Европейският съюз (ЕС) прави последни опити да избегне въведените мита върху вноса на стомана и алуминий от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, които ще влязат в действие от 1 юни. Въпреки оповестените планове на Брюксел очакванията, че Тръмп ще прави отстъпки, стартират да се изпаряват, написа Financial Times.

Трудна задача пред еврокомисаря по търговията

Сесилия Малмстрьом, комисар по търговията в Европейски Съюз, ще беседва с представители на държавното управление в Съединени американски щати, в това число и със секретаря по търговията Уилбър Рос, по време на Международния стопански конгрес в Париж тази седмица.

С наближаването на периода терзанията на икономическата общественост, че Вашингтон ще вкара разнообразни рестрикции след 1 юни, се ускоряват.

Министърът на стопанската система във Франция Бруно льо Мер разяснява, че идващите няколко дни ще са от голяма важност за " бъдещето на комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Съединени американски щати ". Той добави, че е належащо да си сътрудничат при разрешаването на няколко казуса като този с пренасищането на пазара със стомана. Според него е значимо и да се упорства за реформирането на Световната комерсиална организация, с цел да бъде обезпечена " платежоспособна среда в международен мащаб ". " Това не би могло да се случи, в случай че се заплашваме с нерегламентирани митнически такси ", аргументира се Мер.

През март тази година Тръмп разгласи, че вкарват 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху този на алуминий в отговор на това, което той дефинира като " дискриминация против износа на американски артикули ". От Брюксел постоянно назовават тези ограничения незаконни, като в това време оферират да се проведат договаряния за търговията, в случай че цените бъдат анулирани.

Какво се разисква

Преди седмица Малмстрьом съобщи пред търговски министри от страни - членки на Европейски Съюз, че все още няма предпоставки от Вашингтон да са подготвени на отстъпки. Пред шведската осведомителна организация TT тя сподели, че са предизвестени, че краткотрайното освобождение от мита няма да продължи и от 1 юни митата ще влязат в действие или ще има други рестриктивни ограничения.

Освен това на срещата на върха на Европейски Съюз в София през май европейските водачи се споразумяха да усилят допустимото количество природен газ, което Съединени американски щати може да внасят в Европа, в случай че Белият дом анулира митата. Планът планува да важи и за редица индустриални артикули, в това число и за коли.

От друга страна, европейски дипломати оферират да се вкарат квоти, които да лимитират вноса на алуминий и стомана от страни от Европейски Съюз на пазара в Съединени американски щати. Предложенията включват управляващите във Вашингтон да получат правото да употребяват т.нар TRQ квота, която цели да отбрани локалната продукция от вносните конкурентни артикули. По този метод фирмите, които внасят артикули в Съединени американски щати, ще усилят разноските си, с цел да дават отговор на всички правила.

Досега от Европейски Съюз излизат с обща позиция по случая, само че единството е на път да се наруши. Правителството във Франция упорства за корав отпор против тактиката на Съединени американски щати, до момента в който от Берлин желаят да се резервира положителният звук и да се обсъдят всички вероятни разновидности за договаряния.

Предстоящите срещи

Европейските министри ще се срещнат на няколко пъти със своите сътрудници от Вашингтон на разнообразни интернационалните събития през тази седмица, в това число на Международния стопански конгрес в Париж и на срещата на финансовите министри от G7 в Канада. Най-вероятно Малмстрьом ще взе участие и в диалози с представители на Съединени американски щати и Япония по отношение на пренасищането на пазара със стомана, в което съществена роля има Китай.

Дипломатите от Европейски Съюз са на мнение, че когато стане известно окончателното решение на Вашингтон, тогава ще би трябвало да обсъдят в европарламента по какъв метод да отговорят на ограниченията. От Брюксел към този момент показаха лист с американски артикули на стойност 2.8 милиарда $, които ще бъдат обложени с мита, в случай че администрацията на Тръмп не се откаже от проектите си.

Освен това до края на месеца ще стане ясно дали Канада и Мексико ще да бъдат наранени от митата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР