Еврокомисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта,

...
Еврокомисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта,
Коментари Харесай

Мария Габриел откри новия STEM център за космически изследвания в Бургас

Еврокомисарят, отговарящ за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, Мария Габриел откри новия STEM център за галактически проучвания в главно учебно заведение " Александър Георгиев - Коджакафалията " в Бургас, заяви Българска телеграфна агенция. Първата покана беше открита при започване на 2022 година
Още по темата
Втората покана за създаване на Европейски училищен академии ще бъде отворена при започване на 2023 година, заяви Габриел при визитата си в морския град. Тя обясни, че броят на учителските академии ще бъде общо 25. В началото на тази година са селекционирани първите 10 от тях.

През идната година ще бъде открита втората покана, тъй че има задоволително време за подготовка на качествени планове, уточни еврокомисарят. По думите й няма ограничавания в коя страна какъв брой такива институции може да има. Броят им ще зависи единствено от качеството на кандидатстващите планове.

Има потребност да върнем уважението към учителската специалност, разяснява тя и уточни, че през днешния ден в Европа единствено 20 % от учителите се усещат почетени от обществото. " Всички сме наясно какъв брой е значима задачата им, само че педагозите имат потребност от положителни условия там, където преподават, което, с изключение на заплати, включва и инфраструктура, условия на труд ", добави Габриел. Тя акцентира, че учителите имат потребност и от професионално развиване, което значи достъп до образование. " Хубаво е да си приказваме за нови технологии, само че с рецесията с пандемията открихме, че 50 % от учителите в Европа за първи път работят с тях ", добави еврокомисарят. Според нея новите технологии в ръцете на преподавател могат да реализират чудеса, тъй като той ще обърне внимание на сигурността на децата, на рисковете от онлайн тормоз, ще ги научи, че компютрите би трябвало да носят изгода, а не да се трансформират в сурогат на човешкия и прочувствения контакт.

Това е повода в новата стратегия " Еразъм плюс " - до 2027 година, чийто бюджет е от 28 милиарда евро за първи път да обръщаме внимание на учителите и да бъдат основани тези 25 Европейски училищен академии, посочи Мария Габриел. В тях преподавателите ще работят дружно, ще имат достъп до педагогичен материали, ще създават онлайн наличие. Освен че ще се образоват, те ще могат да вършат и общи планове с сътрудници от целия от Европейски Съюз, сподели още Габриел.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР