Евроинс Румъния“ в продължение на две години е жертва на

...
Евроинс Румъния“ в продължение на две години е жертва на
Коментари Харесай

Бюрократичната машина срещу „Евроинс Румъния“: 1500 проверки, ежедневно, по 10 часа на ден

„ Евроинс Румъния “ в продължение на две години е жертва на административен произвол, твърди ръководителят на Надзорния съвет на „ Еврохолд “ Асен Христов. По негови думи, румънският клон на застрахователното сдружение, част от портфолиото на холдинга, е подложено на систематичен тормоз и ежедневни инспекции, продължаващи по 10 часа дневно.
Служители на компанията в северната ни съседка даже са били притискани да изпращат документи под опасността, че другояче ще имат проблеми с управляващите, разгласи Христов преди дни. Отделно само  за 6 месеца били тествани над 86 000 досиета и 130 000 преписки .
Как наподобява административният напън, за който приказват от „ Еврохолд “, в числа?  Обобщени данни бяха предоставени от самата компания на питане на  .
За последните 2 години в офисите на „ Евроинс Румъния “ пристигнали над 400 претенции по e-mail  и с писма. Те били част от инспекции, осъществявани задочно, а не на място в компанията, част от така наречен непрекъснат или регулярен надзор.
През 2021 г . постъпили  общо 190  такива претенции по e-mail. Това прави приблизително по 0,75 на всеки работен ден или най-малко 3-4 на седмица. През следващата  2022 година  вместо да се възстановява, броя продължава да пораства и достига  общо 195  искания – приблизително 0,78 на работен ден.
За новата  2023  само през януари настояванията по e-mail към този момент били  29 . Това значи съвсем двоен напън и приблизително по 7 сходни запитвания седмично.
Междувременно се претендирали документи и отчети, с изключение на по пощата, и по време на инспекции на място в офисите.
Между  май и септември 2021  са направени  116  искания в границите на реализиран периодически надзор. За  ноември и декември 2021  исканията и дневните доклади са  141  в рамките на специфичен Ad hoc надзор.
През  февруари 2022  постъпват  85  искания и ежедневни отчети, през март –  48  в рамките на периодически надзор, а за периода  септември-ноември 2022  –  нови 48  искания.
По искане на румънския осигурителен надзор  настрана са изискани и   общо  88 характерни рапорти  през  2021  и  80  през  2022 .
Отделно е трябвало да бъдат излъчени по 274 регулярни отчета на година – и през 2021, и през 2022.  За съпоставяне през 2021 година работните дни в Румъния са били 254, а през 2022 – 251.
Сумарно данните за отчетите наподобяват по този начин:
2021: 274 регулярни + 535 характерни
2022: 274 регулярни + 456 характерни
Това дава  общо число 1539 разнообразни инспекции   и доклади в границите на общо 505 работни дни  за двете години или по повече от 3 сходни претенции дневно.
От компанията разясняват, че с изключение на големия брой на постъпилите към тях претенции, не е всекидневно и характерните да са двойно повече от регулярните.
Вследствие на тези инспекции, на „ Евроинс Румъния “ са наложени санкции за милиони, които застрахователят почтително си заплаща, а по-късно апелира по правосъден ред. От изявленията на Асен Христов от последните дни излиза, че инспекциите против тях целят да им се показва кой е в мощната позиция. Както и че,  в случай че са решили да ги глобят – ще се откри защо .
„ Когато дойдат на инспекция, всред 120 хиляди платени вреди умишлено се избират две хиляди, за които към този момент имат тъжби. От тях в действителност при 75 може и да са сбъркали нещо сътрудниците, и поради тези 0.01% неточност, се постанова санкция, от време на време сред 1 и 2 млн. леи. Това също е метод да се покаже, че, виждате ли, компанията не е добре. Това не е никакъв принцип на пропорция, а  избирателност при инспекция за да се потвърди неточност . Ние сме ги обжалвали в съда, само че всички сме ги платили “, твърди той.
В интервютата си Христов даде и други образци за това, по какъв начин чисто административно се вършат опити да се блокира компанията им при всяка опция. Например бавене на претенции за нарастване на капитала с искания за безсмислени документи, с които в застрахователния контрол действително към този момент разполагат.
„ Ще дам и образец – при даване на зависещ срочен дълг, ние сме предоставяли всички документи по законите, в това число и за попречване на пране на пари. Но когато сме желали да го обърнем към този момент в капитал, още веднъж е трябвало да чакаме по пет месеца за ново утвърждение. Това директно е затруднявало активността на компанията и опцията за даване на нови пари. Защото до момента в който не регистрираш остарелия срочен дълг, не можеш да започнеш процедура за нов “, изясни още той в едно от последните си изявленията.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР