Евродоклад предвижда въвеждането на общи правила за използването на цифрови

...
Евродоклад предвижда въвеждането на общи правила за използването на цифрови
Коментари Харесай

Емил Радев: Чрез общи правила за онлайн регистрация намаляваме разходите за фирмите в ЕС  

Евродоклад планува въвеждането на общи правила за потреблението на цифрови принадлежности и процеси в региона на дружественото право. Документът, направен с дейното присъединяване на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, беше признат от Комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

„ Въвеждането на общи за целия Европейски съюз правила, както и на къси периоди за регистрация на сдруженията, ще бъде от огромна изгода за дребните и междинни предприятия. Освен че процедурите ще бъдат по-евтини за компаниите, те ще подобрят подвижността и конкурентоспособността им”, посочи Радев. Според него потреблението на цифрови решения в дружественото право изисква високи стандарти за отбрана от измами или злоупотреби. „ Радвам се, че предложенията ми бяха подкрепени от комисията, тъй като това ще разреши заплащанията за онлайн регистрация на сдружение да стават посредством платежна услуга с идентификация на платеца”, разяснява българският евродепутат.

В отбрана на публичния интерес и за да се предотвратят възможни измами текстът планува още държавите-членки да могат да изискват претендентите или техните представители да се явят персонално пред способен орган за регистрацията или за процедурни стъпки, за които това физическо наличие е належащо. За да не се изгуби търсеният от законодателния акт резултат, физическото наличие на лицето ще бъде изключение и ще се преценя за всеки обособен случай. За да се понижат разноските и административната тежест за сдруженията, от тях няма да се изисква да показват на обществените органи една и съща информация повече от един път. Така да вземем за пример, няма да се постанова да показват една и съща информация както на националния указател, по този начин и на държавен вестник. Вместо това, регистърът ще предава към този момент предоставената информация непосредствено на държавен вестник. По сходен метод, когато обещано сдружение е учредено в една държава-членка и желае да записва клон в друга страна от Европейски Съюз, то ще може да употребява информацията или документите, които преди този момент са били подадени в някой указател.

В момента единствено в 17 държави-членки е налице напълно онлайн процедура за регистрация на сдружения. Съгласно новите правила сдруженията ще могат да се записват, да основават нови клонове или да подават документи в комерсиалния указател по интернет във всички държави-членки. Oнлайн регистрацията лишава приблизително половината от времето и може да бъде до 3 пъти по-евтина. Това ще спести сред 42 и 84 милиона евро годишно на сдруженията в Европейския съюз.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР