Евродепутатите осъждат разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан

...
Евродепутатите осъждат разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан
Коментари Харесай

Брюксел настоява Азербайджанската перачница да бъде разследвана

Евродепутатите осъждат разкритията за „ Азербайджанската перачница “ и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да въздействат на европейския развой на взимане на решения посредством противозаконни средства. Това се споделя в резолюция, призната в сряда с 578 гласа „ за “ против 19 „ срещу “, при 68 „ въздържал се “. Те прибавят, че Европейският парламент би трябвало да проверява и одобри съществени ограничения за попречване на сходни корупционни практики, които подкопават престижа и легитимността на работата му. В тази връзка

Брюксел прикани за приемане на листата „ Магнитски “.

"Корупцията е една от най-пренебрегваните аргументи за нарушение на човешките права и Европейският съюз би трябвало да насърчава интернационалното съдействие за битка с нея ", написа в известието на Европарламента.

Докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва) сподели: „ След „ Люкс лийкс “, „ Панама лийкс “, съветските и азербайджанските перачници ние осъзнаваме, че корупцията се простира оттатък държавните граници и има трагични последствия за политически решения. Чрез този отчет ние призоваваме за поддържането на допустимо най-високите стандарти на нравственос и бистрота в интернационалните и националните органи, както и Европейски Съюз да сътвори правна рамка за въздържане на всяка форма на корупция и машинация “.

Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа седемнадесет от

най-големите интернационалните медии разкриха огромна скица за пране на пари,

станала известна с името "Азербайджанска перачница ". Според оповестените данни за интервала сред 2012 и 2014 година управляващите на Азербайджан са плащали на европейски политици и публицисти за провеждането на лобистка акция, с която да бъдат отклонени рецензиите против ръководството на президента Илхам Алиев. Разследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске " и споделени с Проекта за следствие на корупция и проведена престъпност (OCCRP), "Гардиън " и други медии. Информацията обгръща 30 месеца. В интервала на заплащанията попадат и президентските избори в Азербайджан през 2013 година. Тогава интернационалните правозащитни организации регистрираха разпра на режима в Баку с над 90 бранители на човешките права и проверяващи публицисти.

Според следствието за този интервал представители на азербайджанския хайлайф са превели 2.9 милиарда $ към европейските политици. Разходите са били за всевъзможни цели - от възнаграждения на публицисти за позитивни репортажи и мнения през депутати в Парламентарната асемблея на Съвета на Европа до заплащане на такси за образование в елитни колежи и покупки на първокласни артикули.

В сканадала беше забъркан и

брачният партньор на Ирина Бокова - Калин Митрев.

Според изявленията до Митрев посредством осем превода са достигнали 425 хиляди евро за консултантските му услуги към азерабейджанската компания "Авуар " (Avuar Co).

Самият Митрев не крие този факт. Той изясни, че средствата са от изцяло легален бизнес, декларирани са в България и са платени налози върху тях. Съветвал компанията по какъв начин да взе участие в публично-частни състезания и планове и да работи с интернационалните финансови институции. Според разкритията "Авуар ", работела с Министерството на изключителните обстановки на Азърбайджан за ограничение на вредите и предварителна защита на пагубните наводнения в басейна на Кура-Араз. Пред медиите Митрев обяснил, че не познава цялата скица на заплащане и не му е прочут първоизточникът на парите, които е получил.

"Консултантската ми работа беше закрита, когато влязох в борда на Европейска банка за възстановяване и развитие ", допълнил той. Според него абсурдът е офанзива против него и брачната половинка му.

"Това е безсмислена нечиста сделка. Достатъчно сензационна, с цел да провокира интерес и вреди на мен и на фамилията ми. За мен това е кампания”, счита Митрев.

В тази връзка финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че държавното управление е коментирало обстановката и е решило, че дотук има единствено медийни изявления и информация от страна на заинтригуваната страна Калин Митрев.

В същото време Европейска банка за възстановяване и развитие е на друго мнение. Според институцията, представена от "Гардиън " единствено управляващите в България могат да вземат решение за ориста на Калин Митрев - българският представител в централата в Лондон. Те могат да го отстранят или оневинят, само че той е със статут, равносилен на дипломат и не е чиновник на Европейска банка за възстановяване и развитие, показват от банката.

Междувременно стана ясно, че основният прокурор

Сотир Цацаров е разпоредил инспекция по изявления

в медиите за осъществени заплащания от азербайджански компании по сметки на Митрев. Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната организация по приходите ще бъде предоставено да проверява дали са налице данни за данъчни закононарушения или пране на пари.

Азербайджан също излезе с публична позиция

по отношение на аферата. Отговорът на страната беше публикуван от посолството на страната у нас. Според Баку в основата на следствието стоят ползите на американски лобистки кръгове, подпомагани от финансиста Джордж Сорос.

В изказването на пресслужбата на президента на Азербайджан Илхам Алиев във връзка аферата се показва, че нито президентът, нито членове на неговото семейство имат общо с обвиняванията, че ръководещият хайлайф в страната е оперирал с скришен фонд на стойност близо 3 милиарда евро, с който са правени преводи до европейски политици, предприемачи, публицисти и лобисти в подмяна на приятелско отношение към Баку.

Според управляващите в Азербайджан в основата на абсурда стоят ползите на американски лобистки кръгове, които подпомагали американския финансист от еврейски генезис Джордж Сорос.

По думите на Али Хасанов, който е помощник на президента на страната по обществени и политически въпроси, абсурдът може да има общо с това, че бързото развиване на Азербайджан и самостоятелната външна политика на страната тормозили лобистки кръгове в Армения.

Хасанов добавя, че един от публицистите създатели на следствието на Центъра за следствие на проведената престъпност и корупция в действителност е жител на Армения. Дина Нагабетян е сред съавторите на информацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР