Евродепутатите осъдиха решително политиката на Сърбия спрямо Косово като много

...
Евродепутатите осъдиха решително политиката на Сърбия спрямо Косово като много
Коментари Харесай

Евродепутатите искат санкции срещу Сърбия заради последната ескалация в Косово

Евродепутатите осъдиха уверено политиката на Сърбия по отношение на Косово като " доста рискова ", наблягайки сериозните последствия от на 24 септември 2023 година, заяви Европейският парламент в резолюция, призната тази седмица.

Според резолюцията, призната с нормално гласоподаване с повдигане на ръка, нападението е било " грубо и вероломно ", като е било ориентирано против косовски полицейски чиновници и е осъществено от " добре проведени сръбски паравоенни сили ". Парламентът настоятелно прикани за деескалация на напрежението в района и прикани Сърбия да покаже цялостно съдействие в следствието, в това число да прегледа екстрадицията на виновниците,

Поведението на Сърбия, което включва нападателни военни дейности и радикализирани политически послания, плюс доказателства за присъединяване на страната в политическо принуждение в Косово, беше наказано като " рисково и поредно ". В резолюцията се акцентира загрижеността на Европейския парламент по отношение на връзките сред незаконни групировки в Косово и сръбската страна.

В отговор на тези събития, членовете на Европейския парламент приканиха за заледяване на финансовата помощ към Сърбия, както и за налагане на целенасочени наказания , в това число заледяване на активи и забрани за пътешестване на основни лица, настоящи като дестабилизиращи фактори в района, в случай че се откри присъединяване на сръбските управляващи в последните събития .

Резолюцията прикани за възобновяване на разговора сред Сърбия и Косово с посредничеството на Европейски Съюз, като се предизвиква спокойно разрешаване на разногласията и се заобикаля всяка форма на принуждение и провокации. Евродепутатите упорстваха Европейската комисия да работи като почтен медиатор в процеса на нормализация на връзките и приканиха за унищожаване на обновяване на контактите на високо ниво с Прищина, както и за представянето на амбициозна пътна карта за евроинтеграцията на страната до края на 2023 година
 Косово: Сърбия се държи като Русия преди нахлуването в Украйна
Косово: Сърбия се държи като Русия преди нахлуването в Украйна

Това сподели косовският външен министър, призовавайки Европейския съюз да предприеме дейности против Белград
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР