Евродепутатите одобриха на пленарна сесия в сряда новите правила на

...
Евродепутатите одобриха на пленарна сесия в сряда новите правила на
Коментари Харесай

Европарламентът прие мерките срещу замърсяването от автомобили по регламент Евро 7

Евродепутатите утвърдиха на пленарна сесия в сряда новите правила на Европейския съюз (ЕС) за понижаване на излъчванията от леки коли, микробуси, рейсове, камиони и ремаркета. Те одобриха с 297 гласа " за ", 190 " срещу " и 37 " въздържал се " постигнатото съглашение със с Европейския съвет (Съвета) по регламент Евро 7 (одобряване на вида във връзка с излъчванията и контрол на пазара на моторни транспортни средства). Съгласно новите ограничения транспортните средства ще би трябвало да дават отговор на новите стандарти за по-дълго време, като се подсигурява, че ще останат по-малко замърсяващи през целия си витален цикъл, оповестиха от пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

За леките коли и микробусите се резервират актуалните условия по правилник Евро 6 за тестване и граничните стойности на излъчванията на отработили газове. За рейсовете и камионите обаче се вкарват по-строги гранични стойности за излъчванията на отработени газове, измерени в лаборатории и в действителни условия на шофиране, като в същото време се резервират сегашните условия за тестване.

За пръв път стандартите в Европейски Съюз ще включват гранични стойности на излъчванията на спирачни частици (PM10) за леки и лекотоварни коли, както и минимални условия за издръжливостта на акумулаторите в електрическите и хибридните коли.

Всяко транспортно средство ще има екологичен паспорт с информация за екологичните индикатори сега на регистрацията му - пределни стойности на излъчванията на замърсители, излъчвания на CO2, разход на гориво и електрическа енергия, пробег в електрически режим на задвижване, продължителност на акумулатора. Потребителите ще имат достъп до настояща информация и за разхода на гориво, положението на редовност на акумулаторните акумулатори, излъчванията на замърсители и други данни, регистрирани от бордовите системи и сензорите.

" Успешно постигнахме баланс сред екологичните цели и жизненоважните ползи на производителите. Искаме да осигурим достъпността на новите по-малки коли с мотори с вътрешно горене за националните клиенти и в това време да дадем опция на автомобилната промишленост да се приготви за предстоящата промяна на бранша. Европейски Съюз ще обърне внимание и на излъчванията от спирачките и гумите и ще подсигурява по-голяма устойчивост на батериите ", разяснява докладчикът по тематиката Александър Вондра.

За да влезе в действие съглашението по правилник Евро 7, то би трябвало да бъде утвърдено публично и от Съвета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР