Евродепутатите искат на всеки 60 км. Това става ясно, след

...
Евродепутатите искат на всеки 60 км. Това става ясно, след
Коментари Харесай

Евродепутатите искат зарядни станции за автомобили на всеки 60 км

Евродепутатите желаят на всеки 60 км. Това излиза наяве, откакто през днешния ден европарламентът одобри позицията си по отношение на плана на законодателство на Европейски Съюз, чиято цел е да се подтиква разполагането на станции за зареждане с електрическа енергия и различни горива (напр. водород) за коли, камиони, влакове и самолети и да се поддържа навлизането на устойчиви транспортни средства. Новите правила са част от пакета „ Подготвени за цел 55 през 2030 година “ - проектът на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове с минимум 55% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година, оповестяват от европарламента.

Членовете на Екологичен потенциал дефинираха минимални наложителни национални цели за разгръщането на инфраструктура за различни горива. Държавите членки ще би трябвало да показват своя проект по отношение на методите за постигането на тези цели до 2024 година

Съгласно признатия текст, до 2026 година следва да има най-малко една електрическа зарядна станция за коли на всеки 60 км по основните пътища на Европейски Съюз. Същото условие ще се ползва за камиони и рейсове, само че единствено за главните пътни коридори по мрежата на Европейски Съюз TEN-T, където би трябвало да бъдат ситуирани по-мощни станции. Ще има някои изключения от разпоредбите за най-отдалечените райони, островите и пътищата с доста дребен трафик.

Евродепутатите оферират също по този начин да се основат повече станции за презареждане с водород по основните пътища на Европейски Съюз (на всеки 100 км вместо на всеки 150 км, както предлага Европейската комисия) и тази цел да бъде реализирана по-бързо (до 2028 година вместо до 2031 г.).
Алтернативните станции за презареждане следва да бъдат налични за всички марки транспортни средства и заплащането следва да бъде елементарно. Те би трябвало да демонстрират цената за kWh или за кг и тя би трябвало да бъде налична и сравнима. Членовете на Екологичен потенциал също по този начин желаят до 2027 година да бъде основана единна точка на Европейски Съюз за достъп до данни за различните горива, която да дава информация по отношение на съществуването, времето за очакване и цените на другите станции в цяла Европа.

Устойчиви морски горива

Евродепутатите одобриха също по този начин позицията си по плана на законодателство на Европейски Съюз по отношение на потреблението на възобновими и нисковъглеродни горива в морския превоз. Парламентът упорства морският бранш да понижи излъчванията на парникови газове от корабите с 2%, считано от 2025 година, с 20% от 2035 година и с 80% от 2050 година спрямо нивото от 2020 година (намалението, препоръчано от Европейската комисия, е 13% от 2035 година и 75% от 2050 г.).

Тези условия ще се ползват за кораби с брутен тонаж над 5000 тона, които са виновни за 90% от въглеродните излъчвания от корабите дебаркирали във или плаващи сред пристанищата на Европейски Съюз, и за 50% от силата, употребена при плавания, при които пристанището на отплаване или идване е отвън Европейски Съюз или в неговите най-отдалечени райони.

Евродепутатите също по този начин дефинираха цел от 2% за потребление на възобновими горива и задължиха контейнеровозите и пътническите кораби да употребяват електрозахранване на брега, до момента в който са на котвена стоянка в главните пристанища на Европейски Съюз, считано от 2030 година Това би понижило доста замърсяването на въздуха в пристанищата.
За да се подсигурява спазването на законодателството, членовете на Екологичен потенциал поддържат въвеждането на наказания. Генерираните от тях доходи следва да отидат във Фонда за океаните и да способстват за декарбонизацията на морския бранш, енергийната успеваемост и технологиите за задвижване с нулеви излъчвания.

Докладчикът на Екологичен потенциал по отношение на разгръщането инфраструктура за различни горива Исмаил Ертуг (С&Д, Германия) съобщи: " В момента в Европейски Съюз има 377 000 станции за зареждане, само че това е на половина по-малко от количеството, което би трябвало да бъде реализирано, в случай че страните от Европейски Съюз бяха изпълнили обещанията си. Трябва да се оправим с тази спънка пред декарбонизацията и бързо да въведем инфраструктурата за различни горива, с цел да спасим " Зеления пакт ".

" Това е най-амбициозният план в света за декарбонизация на морския превоз. Позицията на Парламента подсигурява, че нашите цели в региона на климата ще бъдат реализирани бързо и дейно, като се резервира конкурентоспособността на морския бранш и се подсигурява, че няма да има приключване на въглеродни излъчвания или загуба на работни места в Европа ", добави Йорген Варборн (ЕНП, Швеция), докладчик на Екологичен потенциал по отношение на потреблението на устойчиви морски горива.

Мандатът за договаряния по отношение на разгръщането на инфраструктура за различни горива беше признат с 485 гласа „ за “, 65 гласа „ срещу “ и 80 гласа „ въздържал се “, а по отношение на потреблението на устойчиви морски горива - с 451 гласа „ за “, 137 гласа „ срещу “ и 54 гласа „ въздържал се “, с което Парламентът е подготвен да стартира договаряния с страните членки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР