Евродепутатите Атидже Алиева-Вели (Комисия по земеделие и развитие на селските

...
Евродепутатите Атидже Алиева-Вели (Комисия по земеделие и развитие на селските
Коментари Харесай

Атидже Вели и Искра Михайлова: Розовото масло носи духа на България

Евродепутатите Атидже Алиева-Вели (Комисия по земеделие и развиване на селските райони) и Искра Михайлова (Комисия по индустрия, проучвания и енергетика) от ДПС/група „ Обнови Европа “ организираха през днешния ден среща с доладчика на Европейския парламент по предлагането за преразглеждане на Регламента по отношение на класифицирането на заплахите, етикетирането и пакетирането на химични субстанции и смеси (CLP), Мария Спираки (ЕНП, Гърция), застъпвайки позиция в отбрана на производителите на етерични масла при създаване на законодателните оферти.

 

„ Преразглеждането на разпоредбите за етикетиране във типа, препоръчан от Европейска комисия ще засегне хиляди производители, отглеждащи етерично-маслени култури в България. Страната ни затвърди позицията си главен на производител на лавандулово, розово и други етерични масла в света. С над 14-15 000 тона розов цвят годишно и 155 тона рандеман на лавандулово масло, този бранш е главно прехранване на дребни и междинни производители в Стара Загора, Пазарджик, Добрич. Шумен, Бургас, Варна. Ако законодателното предложение се одобри в оферти от Комисията тип, МСП, които създават масла ще би трябвало да създадат обилни вложения, с цел да отговорят на спомагателните, по-строги условия за информация. Това би засегнало непропорционално дребните компании, доста от които не могат да си разрешат тези спомагателни разноски. Ето за какво, искахме да насочим вниманието на доклачика, госпожа Спираки и да подчертаем потребността от уравновесен метод. “, единомислещи бяха евродепутатите от Движение за права и свободи.

 

Регламентът CLP има за цел да обезпечи високо равнище на отбрана на здравето и околната среда, както и свободното придвижване на субстанции, смеси и произведения, като изисква от производителите, вносителите или потребителите да правят оценка дали веществата и смесите, които пускат на пазара, имат нездравословни свойства въз основа на критериите на CLP. След като обещано вещество или примес бъде класифицирано, разпознатите рискове би трябвало да бъдат обявени на другите участници във веригата на доставки, като CLP съдържа подробни условия за етикетиране в тази тенденция (включително пиктограми, сигнални думи и общоприети фрази за заплаха, предварителна защита, предпазване и изхвърляне).

 

Етеричните масла се извличат от разнообразни елементи на растения, които се култивират, или в някои случаи се събират от дивата природа. Те се употребяват в козметика, почистващи и хранителни артикули, фармацевтични артикули, храна за животни и така нататък и са типични субстанции с „ двойна приложимост “. Доколкото обаче се разисква смяна на класификацията на тези артикули вместо като „ субстанции “ - като „ смеси “ със съставни детайли, това би наложило да се обследва нездравословното въздействие на всеки формиран детайл, което ще докара до смяна в регистрацията на етеричните масла и до нови условия за етикетиране. Законодателното предложение следва да се прегледа в Комисия по околна среда, публично здраве и сигурност на храните през идните месеци.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР